Obrazi v Galeriji sv. Barbare

Objavljeno: 17. 6. 2020 ob 21:15 | Spletno uredništvo

Te dni je v Galeriji sv. Barbare na ogled prav posebna razstava avtorice Vere Kostanjšek z naslovom Klekljarice - Obrazi.

vera k1-17-6-20.jpg

Posebnost te razstave je, da je avtorica risala portrete klekljaric. Avtorica pravi, da vedno stojimo za hrbtom klekljaric, opazujemo umetnino, ki nastaja na buli, gledamo, kako vešče sukajo in prepletajo klekeljne, občudujemo končni izdelek – čipko, pozabimo pa jih pogledati v obraz.
Avtorica je idejo o portretih klekljaric kar nekaj časa nosila s sabo. Razmišljala je, kako predstaviti samo obraz, brez bule. Obraz, ustavljen v trenutku, včasih resen, spet drugič nasmejan, nagajiv. Paleta čustev. Nekatere so velemojstrice v klekljanju, druge samo z velikim veseljem do tega početja, do tradicije, do druženja ter izmenjevanja znanja in izkušenj.

Vera Kostanjšek je portrete ustvarila v tehniki suhega pastela, ki ji je tudi sicer najbližje. Pestrost barv določata trenutni navdih in razpoloženje. Včasih so igrivo barvite, drugič plaho zadržane.

Pa vendar – zakaj je razstava tako posebna? Poleg portretov klekljaric lahko kljub vsemu občudujemo tudi njihovo delo, čipko. Vsaka portretiranka je namreč dodala svojo klekljarsko mojstrovino ter misel, ki ji je všeč.
Razstava v Galeriji sv. Barbare je odprta vsak dan med 16. in 19. uro. Še do te sobote, 20. junija, jim lahko pogledate v obraz.

verak2-17-6-20.jpg
navednice-modre_edited.png

Zakaj ne bi kdaj njej pogledali v obraz?

 

Vera Kostanjšek

avtorica portretov