Občina odgnala računalniški virus

Objavljeno: 12. 6. 2020 ob 13:17 - posodobljeno: 12. 6. 2020 ob 14:14 | Damijan Bogataj

Internetni zlikovci s pošiljanjem izsiljevalskih virusov vse pogosteje ogrožajo elektronsko poslovanje podjetij in tudi javnih ustanov. Med napadenimi se je znašla tudi Občina Idrija, saj je izsiljevalski virus zakodiral glavni strežnik in sedem osebnih računalnikov v občinski upravi.

mestna-hisa-idrija-23-3-2020.jpg

O težavah z delovanjem računalniškega sistema so na zadnjem zasedanju spregovorili tudi občinski svetniki. Župan Tomaž Vencelj je potrdil, da se je občinska uprava sredi krize zaradi epidemije Covid-19 soočila še z vdorom v občinske računalnike. Hekerji so s pomočjo virusa zaklenili glavni strežnik in še sedem osebnih računalnikov, ki so jih uslužbenci ob prihodu na delo priklopili v sistem. Le hitremu odzivanju gre zahvala, da so preprečili blokado vseh računalnikov. Takoj po napadu so odstranili vse okužene računalnike in strežnik ter začeli z vzpostavljanjem novega sistema. K sreči so dan pred napadom izdelali varnostno kopijo strežnika in s tem ohranili večino podatkov in datotek. Ohranili so se tudi podatki o celotnem finančnem prometu proračuna občine.
»Situacijo smo več ali manj rešili. Zlobni virus je zaklenil sistem. Kar smo imeli na varnostnih kopijah, smo lahko obnovili, problem so podatki, ki so jih imeli nekateri zaposleni na osebnih računalnikih in ne na skupnem disku,« je za Idrijske novice povedal župan Tomaž Vencelj
Občinska uprava je navezala tudi stik s pošiljatelji izsiljevalskega virusa in ti so bili pripravljeni odkodirati strežnik ter računalnike ob plačilu okrog 90.000 evrov na njihov račun. Občina Idrija se za ta korak ni odločila, saj bodo z manjšo škodo lahko obnovili računalniški sistem.

navednice-modre_edited.png

Situacijo smo več ali manj rešili. Zlobni virus je zaklenil sistem. Kar smo imeli na varnostnih kopijah, smo lahko obnovili, problem so podatki, ki so jih imeli nekateri zaposleni na osebnih računalnikih in ne na skupnem disku.

 

TOMAŽ VENCELJ

župan Občine Idrija

Takšen računalniški virus pa trenutno "razgraja" po spletu.