Ob grobu ruskega vojaka

Deli:

Črni Vrh, 13. novembra 2019

uredništvo

ČRNI VRH, 13. novembra - Pred dnevi je Črni Vrh in tamkajšnji vojni muzej obiskal visoki svetovalec na ruskem veleposlaništvu v Sloveniji Konstantin Yakovich. V spremstvu delegacije je obiskal tudi ruski grob na Križni gori, kjer se je poklonil tam pokopanemu ruskemu vojaku.

ruski-vojak---13-11-019.jpg

Uglednemu gostu so se na obisku groba pridružili člani veteranske organizacije in predstavniki Krajevne skupnosti Črni Vrh. Letošnji obisk groba je bil že 11. po vrsti in z njim domačini na pobudo Ivana Rudolfa, lastnika vojnega muzeja, ohranjajo spomin na žalostne dogodke druge svetovne vojne. Ob grobu so zborovalci obudili spomin na krute čase in poudarili hrabrost mladeniča, ki je padel kot borec Ruskega bataljona v sestavi IX. Korpusa.

Konstantin Yakovich je na grobu nabral nekaj zemlje. To bo skupaj z zemljo iz vseh grobov ruskih vojakov v Sloveniji poslal v Moskvo in tam jo bodo ob primerni svečanosti postavili v prav za to namenjeno mesto. Na križu, ki je postavljen na grobu ruskega partizana, so izrezljani verzi Franca Kališkega: »Kdo je jokal za tabo mladenič iz daljne dežele, Bogve, Bogve, Bogve.«

Konstantin Yakovich je obisk ruskega groba izkoristil tudi za srečanje z Ivanom Rudolfom, lastnikom vojnega muzeja. Ta mu je predstavil zbirko in ga posebej opozoril na nekatere novosti. Srečanje so udeleženci sklenili v prijateljskem vzdušju.