Ob 90-letnici še v Franjo

Objavljeno: 20. 7. 2020 ob 14:43 | Avtorica besedila in fotografij: Danica Markič

V soboto, 18. julija, je bilo v soteski Pasice, kjer je med drugo svetovno vojno delovala Partizanska bolnica Franja, prav posebej slovesno. Podpredsednik Zveze borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno Jože Jeram in Gorska reševalna postaja Tolmin sta izpolnila željo 90-letnemu Albinu Piberniku, da še enkrat v življenju obišče Franjo. Ker ima Albin Pibernik težave s hojo, so ga skozi ozko sotesko Pasice v Dolenjih Novakih prenesli na posebej prirejenih nosilih, starih preko 70 let. S solzami v očeh se je zahvalil vsem sodelujočim, da so mu izpolnili to željo.

Albin Pibernik, za prijatelje Bine, je bil vojaški in civilni pilot, kot 11-letni fant je z mamo in očetom leta 1942 doživel eno najtežjih borb NOB, Igmanski marš in preboj Prve proletarske brigade iz sovražnega obroča ter njen pohod preko planine Igman v osvobojeno Fočo. Ozebline borcev in posledice so bile strašne. Albinova mama je v bolnišnici v Foči umrla, očeta pa je izgubil še istega leta, ko je padel kmalu po vrnitvi v Slovenijo.

Skupaj s prijatelji je hotel še enkrat obiskati in doživeti Partizansko bolnico Franjo, ta izjemni pomnik človeške solidarnosti in tovarištva, ki je uvrščena tudi na zemljevid evropske dediščine. V Partizanski bolnici Franji se je zdravilo več kot 600 ranjencev in ranjenk različnih narodnosti in med njimi celo nemški vojak. Ta je bil ranjen, partizani so ga rešili, pripeljali v Franjo, pozdravili in potem je v bolnišnici ostal do osvoboditve.

Albina Pibernika je spremljala tudi Valerija Skrinjar Tvrz, partizanka, udeleženka preboja na Menini planini. Partizanska bolnica Franja je za oba izjemen pomnik človečnosti. »Ponos na tovariše, ki so naredili to bolnico, in ponos, da od decembra 1943, ko je bila ustanovljena, pa do konca, sploh ni bila izdana,« je za medije povedala Valerija Skrinjar Tvrz. Obisku obeh vojnih veteranov v Franji so prisostvovali številni predstavniki javnega življenja občine in regije. Ob tej priložnosti sta predsednika ZB Idrija-Cerkno in ZB Tolmin Bojan Režun in Rok Uršič podelila Gorski reševalni postaji Tolmin zlato priznanje ZB Slovenije za dolgoletno sodelovanje. V njihovem imenu je priznanje prevzel Danilo Pavšič, vodja GRS za območje Idrije in Cerknega.

Gorska reševalna služba Tolmin že vrsto let sodeluje na vseh pohodih in člani te skrbijo za varnost pohodnikov tako na Idrijskem, Cerkljanskem in Tolminskem kot tudi na drugih območjih. Prisotni na sobotni slovesnosti v Partizanski bolnici Franji so gesto borčevske organizacije pospremili z odobravanjem in nedeljenimi pohvalami.

navednice-modre_edited.png

Bom imel 90 let, pa je prav, da še enkrat vidim Franjo.

 

ALBIN PIBERNIK

borci-20-7-2020-4.jpg