O idrijskih čipkah na televiziji v Egiptu

Objavljeno: 13. januarja 2020 ob 9:22 / posodobljeno: 13. januarja 2020 ob 10:09

Avtor: spletno uredništvo

V decembru je bila na egiptovskem programu TV Nile Culture predvajana pogovorna oddaja o Sloveniji, v kateri so predstavili tudi klekljanje čipk.

cipke-egipt-13-1-2020-1.jpg

Kot poroča STA, sta v oddaji sodelovali Andreja Naraks, namestnica veleposlanice v Kairu, in Salwa Hegazi, predsednica egiptovsko-slovenskega društva Snežinka. V oddaji, ki je bila predvajana v decembru 2019, so predstavili Slovenijo, izpostavili kulinariko in kulturno dediščino klekljanja čipk.
Gospa Naraks je predstavila Slovenijo, njeno lokacijo, kulinariko in zgodovino. Voditeljica oddaje je omenila, da sta The Guardian in Washington Post predstavila Slovenijo kot »hidden gem«. Gospa Naraks je izpostavila naravne lepote naše dežele, predvsem obalo, Blejsko jezero in gore ter aktivnosti, ki jih naša dežela nudi turistom, kot so planinarjenje, plavanje, smučanje, …

V oddaji, ki je bila na egiptovski televiziji predvajana v decembru 2019, so predstavili Slovenijo, izpostavili kulinariko in kulturno dediščino klekljanja čipk.
cipke-egipt-13-1-2020-5.jpg
cipke-egipt-13-1-2020-4.jpg
Med intervjujem so predvajali videoposnetke o Sloveniji in klekljanju čipk ter prikazali motive razstave čipk.

Na vprašanje o dvostranskih odnosih med Slovenijo in Egiptom je Naraksova poudarila, da so le-ti zelo dobri in se gradijo na odličnih političnih odnosih, ki pomagajo k gospodarski, kulturni in izobraževalni izmenjavi med državama. Egipt zanimajo tudi slovenske investicije. Zelo dobra transportna in gospodarska povezava je bila vzpostavljena med Luko Koper, ki ima pomemben geografski položaj, in pristaniščema v Aleksandriji in Damietti. Luka Koper vsako leto organizira Dneve Luke Koper v Kairu, ki logističnim podjetjem in izvoznikom daje priložnost izvažanja v Evropo preko Luke Koper.
Salwa Hegazi je predstavila delo egiptovsko-slovenskega društva Snežinka, ki s svojim delovanjem poskuša novim generacijam slovenskih potomcev približati Slovenijo in s tem ohranjati slovensko kulturo in jezik. Predstavila je razstavo čipk iz Idrije, ki jo je društvo organiziralo novembra letos v Kairu, prevod knjige Les Goreciennes v angleški jezik, ki je bila izdana novembra 2019, in obisk folklornega društva iz Slovenije leta 2017.

cipke-egipt-13-1-2020-2.jpg
cipke-egipt-13-1-2020-3.jpg

Voditeljica je Hegazijevo vprašala o razlikah in podobnostih med Slovenijo in Egiptom. Povedala je, da obe državi cenita družino in zavednost lastnemu narodu. Slovenija je v primerjavi z Egiptom zelo mirna, čista, ekološko osveščena in zelo dobro organizirana, skratka omenila je vse, za kar je ocenila, da Egiptu manjka. Povedala je tudi, da veliko Slovencev obišče Egipt, predvsem Hurgado in Sharm El Sheikh, da pa Slovenija sprejme veliko obiskovalcev predvsem iz Zaliva.
Med intervjujem so predvajali videoposnetke o Sloveniji in klekljanju čipk ter prikazali motive razstave čipk.