Nuša Moroz je državna prvakinja

Objavljeno: 16. 10. 2020 ob 7:57 | Avtor besedila: Haris Aldžič / vse fotografije: prijavim.se

Škofja Loka je letos gostila ločeno državno prvenstvo za mladinke in mladince. Za Slogo 1902 sta tekmovala Jernej Kavčič pri mlajših mladincih in Nuša Moroz pri mlajših mladinkah.

Zahteven tehnični krog, ki ga je dež z občasnimi plohami naredil še bolj zahtevnega, je tekmovalce vodil čez staro mestno jedro Škofje Loke do njenih obronkov v smeri Ljubljane ter nazaj. Krog je bil dolg 6 km s 85 metri višinske razlike.
Prvi so bili na delu mlajši mladinci. Krog so morali prevoziti kar enajstkrat. Jernej Kavčič je zelo dobro vozil v prvi skupini, ampak padci so naredili svoje. Tako je v zadnjem krogu, po treh srečanjih z asfaltom, odstopil.

Mlajše mladinke so nastopale v bolj vedrih razmerah kot fantje. Vozile so devet krogov v skupni dolžini 54 kilometrov. Na startu so bile skupaj s starejšimi mladinkami, zmagovalko v obeh kategorijah pa je na koncu odločal ciljni šprint. Kot prva je v cilj prišla zmagovalka pri starejših mladinkah, za njo pa Nuša Moroz, ki je postala državna prvakinja v kategoriji mlajših mladink! To zmago je letos dodala naslovom državne prvakinje v kriteriju, vzponu in olimpijskem krosu.

Zadnjo tekmo za naše kolesarke na cesti je gostilo mesto Arcade v Italiji. Že tako zanimivo dirko z začetnimi ravninskimi krogi in zaključnimi krogi s klancem je začinilo še vreme. Veter, dež in 10°C so bili dejavniki, katerih tudi organizatorji niso mogli spregledati. Zato so pred prvim štartom malenkost spremenili potek dirke.

navednice-modre_edited.png

Na prvem klancu sem bila malenkost preveč zadaj v skupini in zato sem porabila veliko preveč energije s prehitevanji do vodilnih. S tem sem zamudila pobeg glavne kandidatke za zmago, ki nam je pobegnila ravno v začetnem klancu.

NUŠA MOROZ

Ivana Rosa Novak je na svoji drugi dirki v Italiji, kjer je na startu bistveno več tekmovalk kot pri nas, več kot sto, s svojo vožnjo napredovala. V dirki je ostala do konca drugega kroga, kjer je zadnje vozilo izločilo skupino desetih deklet, med katerimi je bila tudi sama.

Nuša Moroz, ki se je soočila s pomakanjem tekem v Italiji, je v cilju povedala: »Na prvem klancu sem bila malenkost preveč zadaj v skupini in zato sem porabila veliko preveč energije s prehitevanji do vodilnih. S tem sem zamudila pobeg glavne kandidatke za zmago, ki nam je pobegnila ravno v začetnem klancu.« Ne glede na to se je Nuša Moroz prebila do prve skupine devetih tekmovalk, ki so začele zadnji zaključni krog. Skupina je složno lovila vodilno tekmovalko, ki pa je v zadnjem spustu naredila napako in padla. Proga je bila v zadnjih 10 kilometrih do cilja speljana po ravnini. Vodilna skupina z Nušo Moroz je tako z željo, da pride prva do cilja, v tem delu kolesarila s povprečno hitrostjo blizu 45 km/h. Zmagovalko je odločil ciljni šprint, kjer je Nuša Moroz po fotofinišu dosegla odlično četrto mesto.