AKTUALNO

Novo vozilo za urgentnega zdravnika

Objavljeno: ponedeljek, 25. 10. 2021 ob 13:55 - zadnja posodobitev: 26. 10. 2021 ob 7:33 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Zdravstvena postaja Cerkno, ki deluje v okviru javnega zavoda Zdravstveni dom Idrija, je od danes bogatejša za novo službeno vozilo. To bo namenjeno dežurnemu zdravniku ob nujnih vožnjah, ko je potrebno takojšnje posredovanje.

resilni-avto-25-10-2021-2.jpg
resilni-avto-25-10-2021-4.jpg

Kljub dobro organizirani reševalni službi v Idriji so kilometri, ki jih morajo prevoziti reševalci do hudo bolnih ali ponesrečenih, od Idrije do Cerknega predolgi. Ob nujnih primerih tako zdravnik, ki je v službi v ambulanti v Cerknem, hitreje pride do bolnega ali ponesrečenega, saj vemo, da so za ohranitev življenja ob nesrečah ali hudi nenadni bolezni odločilne sekunde. Za taka posredovanja pa potrebujejo zdravniki primeren avtomobil, ki je primeren za urgentno vožnjo po zahtevnih cestah ter tudi dodatno opremljen.

Zdravstveni dom Idrija je ob pomoči Občine Cerkno tako za zdravnika v Cerknem kupil nov terenski avtomobil znamke Dacia Duster 1,5 s pogonom na na vsa štiri kolesa. Gre za učinkovito prevozno sredstvo, ki bo kos zahtevnim cestam tudi v času zime in ob drugih zahtevnih vremenskih razmerah. Večino denarja za nakup osnovnega vozila in vgraditev nekaj dodatne medicinske opreme je prispeval javni zavod iz sredstev za delovanje, manjši del pa je prispevala Občina Cerkno. Za osnovno vozilo so morali plačati 18.000 evrov, za nekaj medicinske opreme pa še dodatnih 2.000 evrov.

resilni-avto-25-10-2021-3.jpg

Ob tej novi pridobitvi pa ne gre spregledati prvih posredovalcev. Ti so najpogosteje za hitro posredovanje usposobljeni gasilci, ki so se po uvedbi te funkcije že večkrat izkazali tudi na Idrijskem in Cerkljanskem.

Reševalna služba pri idrijskem zdravstvenem domu skrbi za območje, ki meri 425 kvadratnih kilometrov. Na tem območju živi približno 17.000 prebivalcev, poleg Idrije in Cerknega je na tem območju še 68, večinoma odročnih, naselij. Vsak delovni dan pa na to območje pride še vsaj tisoč dnevnih delovnih migrantov.

Ob tej novi pridobitvi pa ne gre spregledati prvih posredovalcev. Ti so najpogosteje za hitro posredovanje usposobljeni gasilci, ki so se po uvedbi te funkcije že večkrat izkazali tudi na Idrijskem in Cerkljanskem.

resilni-avto-25-10-2021-5.jpg

Vozilo za zdravnika v Zdravstveni postaji Cerkno v organizacijskem smislu ni novost. Doslej so zdravniki uporabljali vozilo znamke Škoda, ki je bilo pred leti kupljeno s pomočjo tovarne Eta. Z zamenjavo starega z novim vozilom bodo ohranili enak obseg oziroma kakovost storitev.

S tem nakupom se v organizacijskem smislu ne spreminja shema delovanja ekip nujne medicinske pomoči. Ekipa te je v Zdravstvenem domu Idrija zadolžena za posredovanje na območju obeh občin. Ob tem pa poznavalci razmer upravičeno opozarjajo, da so robna območja občin Idrija in Cerkno zaradi slabega in predvsem dolgega cestnega omrežja zelo oddaljena od baze reševalne službe v Idriji. Ko se po prejemu klica na pomoč reševalci z reanimacijskim vozilom odpravijo na primer proti Zakojci, v Zavratec ali na rob Vojskarske planote, je pred njimi zagotovo več kot pol ure vožnje. Z novim vozilom v Zdravstveni postaji Cerkno bo pot zdravnika do hudo bolnih ali ponesrečenih na Cerkljanskem zagotovo bližja.