Novo poslovno življenje na Simplexu

Objavljeno: 3. januarja 2020 ob 7:15 / posodobljeno: 3. januarja 2020 ob 8:06

Avtor: spletno uredništvo

Natanko 50 let po odprtju poslovnih prostorov podjetja Simplex na Vojkovi ulici, se je Mirko Tratnik, takratni direktor, danes upokojenec, odzval povabilu na obisk in ogled poslovnih prostorov, v katerih sedaj delujejo podjetja Naš dom d.o.o., Kartonaža Alič d.o.o., Tim Mlakar d.o.o. in Gantar inštalacije d.o.o..

mirko-tratnik-1--31-12-019 (1).jpg

Mirka Tratnika so ob vhodu v nekdanji Simplex pričakali lastniki in poslovodstva podjetij, ki sedaj delujejo na nekdanjem Simplexu. Skupaj so se sprehodili po obsežnem kompleksu. Tako Jože Mlakar kot tudi Evgen Gantar sta kot vajenca in kasneje delavca kariero začela prav na Simplexu. V pogovoru z Mirkom Tratnikom sta oba obudila spomine na takratne burne čase.

Bodite pogumni in odprti za nove zamisli.

Mirko Tratnik

ob sprejemu na nekdanjem Simplexu

Quotation-Marks.jpg

Kot v zadnji izdaji poročajo Idrijske novice, je poslovni kompleks nekdanjega Simplexa dolga leta propadal. Po izselitvi proizvodnje nekdanjega podjetja IMP in naslednikov v Godovič so bili obsežni poslovni prostori zapuščeni. Premaknilo se je šele, ko je Hidria prodala celotno podjetje IMP Klima podjetju Lindab. Poslovodstvo le-tega pa je ugotovilo, da poslopij v Idriji ne potrebuje in je iskalo kupca. Kar nekaj poslovnega poguma so pokazali novi lastniki obsežnih delavnic, skladišč in upravnih prostorov, ko so z Lindabom sklenili kupoprodajno pogodbo. Prenosa dejavnosti v te prostore pa ni bilo mogoče izpeljati čez noč. Poškodovane strešne kritine, povsem dotrajano stavbno pohištvo in zastarele strojne inštalacije so novim lastnikom povzročile kar nekaj sivih las. Korak za korakom objekte posodabljajo, urejajo in počasi v prostore selijo tudi svojo dejavnost. 

Mirka Tratnika so ob vhodu v nekdanji Simplex pričakali lastniki in poslovodstva podjetij, ki sedaj delujejo na nekdanjem Simplexu. Skupaj so se sprehodili po obsežnem kompleksu, ki je po čiščenju in odstranjevanju nepotrebnih objektov dodobra spremenjen. Med novimi uporabniki delov nekdanjega Simplexa sta tudi družinski podjetji Tim Mlakar d.o.o. in Gantar inštalacije d.o.o.. Tako Jože Mlakar kot tudi Evgen Gantar sta kot vajenca in kasneje delavca kariero začela prav na Simplexu. 

V pogovoru z Mirkom Tratnikom, ki je podjetje vodil do »odstopa« leta 1972, sta oba obudila spomine na takratne burne čase. Podjetje je nastalo iz nekdanjih delavnic komunale. Sprva so imeli poslovne prostore v nekdanji Bašeriji sredi mesta, po selitvi na območje nove poslovne cone na Vojkovi ulici pa so zgradili najprej levi in kasneje še desni niz poslopij. Podjetje je hitro raslo. Od začetnih nekaj deset delavcev v letu 1960 je podjetje v letu 1972 zaposlovalo že 550 delavcev. Mirko Tratnik je bil vsa leta na čelu podjetja, ki je postalo zaradi hitre rasti in širitve na Primorsko in Notranjsko trn v peti podjetju IMP v Ljubljani. Poslovodstvo tega je preko znanega politika Matije Mačka doseglo zrušitev podjetja in prevzem poslov in trga.

mirko-tratnik-6--31-12-019.jpg
mirko-tratnik-7--31-12-019.jpg

Idrija 1969 - Lado Božič, takratni predsednik Skupščine občine Idrija, danes bi mu rekli župan, reže otvoritveni trak ob odprtju tovarne Simplex na današnji Vojkovi ulici.

Mlajši predstavniki novih podjetij, ki danes delujejo na nekdanjem Simplexu, so z zanimanjem prisluhnili pripovedi Mirka Tratnika, Evgena Gantarja in Jožeta Mlakarja, ki so vzpon podjetja doživeli neposredno in so bili tudi priče njegove likvidacije.

Mirko Tratnik bo prihodnji mesec praznoval že svoj 91. rojstni dan. Ima odličen spomin in zato je svojo življenjsko zgodbo in pričevanja o razvoju gospodarstva od druge svetovne vojne do leta 1975 strnil v obsežen rokopis. Knjiga z naslovom »Vedno prvi« bo kmalu izšla pri idrijski Založbi Bogataj. V njej bo ob pričevanjih številnih nekdanjih delavcev Simplexa ter dokumentih iz različnih arhivov objavljena tudi obsežna primerjalna študija razvoja gospodarstva, ki jo je napisala novinarka Saša Dragoš. V knjigi bodo prvič objavljene tudi fotografije z otvoritve novih prostorov podjetja Simplex iz leta 1969. Na njih takratni predsednik Skupščine občine Idrija Lado Božič, danes bi mu rekli župan, reže otvoritveni trak na

dvorišču Simplexa. Natanko 50 let pozneje se je Mirko Tratnik vrnil v tovarno, ki je bila v šestdesetih letih središče tehnološkega razvoja. Povečana fotografija na kartonu bo nove lastnike poslopij spominjala na trenutek pred 50 leti, ko je Idrija imela odlično podjetje z velikimi razvojnimi ambicijami. »Bodite pogumni in odprti za nove zamisli,« je zbranim v avli nekdanjega Simplexa na srce položil Mirko Tratnik. Za hiter razvoj Simplexa je bila ključna njegova odprtost za uvajanje najsodobnejših tehnologij in sodobna oprema, kot so jo v njihovi branži poznali na zahodu. Z uporabo te jim je uspelo znižati cene in skokovito povečevati obseg opravljenih del. Uvajanje plačila po opravljenem delu je prineslo novo obliko delničarstva, ko so se delavci odpovedali delu dohodka na račun novih investicij. Ko so bile te izpeljane, jim je Simplex vrnil posojeni denar z dodatkom udeležbe pri dobičku. S tem poslovnim modelom se niso strinjali v Ljubljani. 

mirko-tratnik---31-12-019.jpg
mirko-tratnik-2--31-12-019_edited.jpg

Prevladala je politična ocena, da je potrebno podjetje transformirati in ga kasneje priključiti sistemu IMP v Ljubljani. »To so ljubljanski politiki ob pomoči vodilnih v družbenopolitičnih organizacijah v Idriji tudi storili,« je na sprejemu na nekdanjem Simplexu povedal Mirko Tratnik. Na montiranem sodnem procesu so Tratnika zaradi črnega fonda, ki so ga uporabljali za kupovanje opreme v Trstu, in kredita za gradnjo hiše obsodili na dve leti zapora. Mirko Tratnik je bil v tem času tudi republiški poslanec. Iz javnega življenja je bil odstranjen sočasno s padcem vlade Staneta Kavčiča in z obračunom s takratnimi »liberalnimi« direktorji. Na zaporne kazni ali izolacijo je bilo obsojenih več kot 20 vodilnih delavcev do takrat uspešnih podjetij.
Predstavniki podjetij Naš dom d.o.o., Kartonaža Alič d.o.o., Tim Mlakar d.o.o. in Gantar inštalacije d.o.o. so se Mirku Tratniku zahvalili za obisk in življenjske modrosti. Sam pa z vsemi dobromislečimi deli veselje, da se v prostore nekdanjega Simplexa vrača življenje. Gibalo tega pa so bili pred 50 leti, in so tudi še danes, sposobni in v prihodnost usmerjeni ljudje.

Na montiranem sodnem procesu so Tratnika zaradi črnega fonda, ki so ga uporabljali za kupovanje opreme v Trstu, in kredita za gradnjo hiše obsodili na dve leti zapora. Mirko Tratnik je bil v tem času tudi republiški poslanec. Iz javnega življenja je bil odstranjen sočasno s padcem vlade Staneta Kavčiča.

mirko-tratnik-5--31-12-019.jpg
mirko-tratnik-4--31-12-019.jpg
mirko-tratnik-3--31-12-019.jpg