Novo žarišče virusa je v Črnem Vrhu nad Idrijo

Objavljeno: 4. 11. 2020 ob 18:50 - posodobljeno: 4. 11. 2020 ob 19:33 | Damijan Bogataj

Na regijskem štabu Civilne zaščite v Novi Gorici so potrdili informacijo, da se s koronavirusom soočajo tudi v Domu upokojencev Bor v Črnem Vrhu nad Idrijo. Obolele so odpeljali na Medvedje Brdo, kjer so v centru šolskih in obšolskih dejavnosti uredili tako imenovano rdečo cono.

vita-dom-10-2-2020-2.jpg

Po skokovitem naraščanju števila okuženih v Baški grapi so se z virusom soočili tudi v domu upokojencev v Črnem Vrhu nad Idrijo, ki je eden od treh domov v občini Idrija. Za testiranje stanovalcev so se odločili potem, ko je bil eden od varovancev na testu pozitiven. Obsežnejše testiranje je pokazalo, da je obolelih deset oskrbovancev in pet zaposlenih. To število pa se utegne še korenito povečati, saj iz nacionalnega laboratorija iz Ljubljane še niso prejeli vseh rezultatov.

V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 78 novih primerov: največ v občini Renče Vogrsko (22), v tolminski občini 12, v mestni občini Nova Gorica 11, v občini Idrija 10, v ajdovski občini 9. Brez novih okužb sta bili včeraj občini Cerkno in Brda.

Sicer pa je bilo na severnem Primorskem v torek, 3. novembra, po podatkih NIJZ-ja, potrjenih 78 novih okužb. Skupno število aktivno okuženih je tako 775, skupno število vseh doslej okuženih v trinajstih občinah pa 1.242.

V Bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 29 bolnikov s koronavirusom, od tega šest na intenzivni enoti, trije pa potrebujejo pomoč respiratorja. V goriški statistični regiji je bilo, po dveh dneh s sorazmerno malo odkritimi okužbami, včeraj potrjenih 78 novih primerov: največ v občini Renče Vogrsko (22), v tolminski občini 12, v mestni občini Nova Gorica 11, v občini Idrija 10, v ajdovski občini 9. Brez novih okužb sta bili včeraj občini Cerkno in Brda. Trenutno je največ aktivno okuženih v občini Tolmin (153), v mestni občini Nova Gorica 124, v občini Ajdovščina pa 118. Najmanj aktivno okuženih je še naprej v občini Kobarid (17). Glede na 14-dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa so v ospredju občine Bovec, Renče - Vogrsko in Tolmin.

V središču pozornosti javnosti v goriški statistični regiji so še naprej razmere v domovih starejših. V enoti na Petrovem Brdu, kjer je okužena večina (86) stanovalcev, je stanje stabilno in po zadnjih informacijah se tudi zdravstveno stanje pozitivnih bistveno ne slabša. Problematika pomanjkanja kadra (zaradi okužb in tudi že izčrpanosti) se, ob velikih naporih vseh odgovornih, nekako »krpa«, tudi s prerazporejanjem zaposlenih znotraj vseh enot Doma upokojencev Podbrdo. Je pa vodstvo doma vseskozi v navezi z Zdravstvenim domom Tolmin in tolminskim občinskim štabom Civilne zaščite ter občinskim vodstvom. Po zadnjih testiranjih ni bilo okužb v glavni enoti doma upokojencev v Podbrdu, kar je vsekakor zelo pozitivna novica.

V novogoriškem domu upokojencev so zadnji testi potrdili okužbo še pri devetih oskrbovancih, tako da je skupna številka 19. Ob tem pa sta okužbi potrjeni tudi pri dveh zaposlenih. V njihovi enoti v Podsabotinu je novih primerov enajst - tako je skupno okuženih 20 starostnikov, pozitivni pa so tudi trije zaposleni.

V domu v Renčah je okuženih 19 uporabnikov in 11 zaposlenih. Reševanje problematike pomanjkanja kadra poteka tudi v sodelovanju in ob pomoči občinskega štaba Civilne zaščite Renče - Vogrsko.