Novembrska lepotica v Scopolijevem vrtu je navadna trdoleska

Objavljeno: 25. 11. 2020 ob 8:07 | Avtorica besedila: Tinka Gantar

Ko je jeseni vrt pust in na prvi pogled dolgočasen, ga s rdečim listjem in živopisanimi plodovi popestrijo trdoleske, listopadni in strupeni grmi.

V naših krajih v naravi rastejo tri vrste trdoleske, navadna, širokolistna, najbolj »naša« je pa bradavičasta. V okolici Idrije jo je našel in v svoji knjigi Rastlinstvo dežele Kranjske opisal prvi rudniški zdravnik J. A. Scopoli. V vrtu prav počasi raste pod stopnicami. Na vejicah ima bradavičaste tvorbe, od tod tudi ime. Širokolistna trdoleska je najredkejša, a po rasti najvišja in najmanj vpadljiva – v Scopolijevem vrtu je (še) ni.

Katera je najlepša? Navadna trdoleska! Najpogostejša je tudi v naravi. Soncu dobro izpostavljena bogato cveti, a cvetovi niso vpadljivi – privlačni so plodovi rdeče barve, črno seme je ovito z oranžno ovojnico. Ko jeseni listje odpade, plodovi še dolgo vabijo naše poglede in ptiče, ki jih radi zobajo in njihovo seme raznašajo okoli. Zaradi barve in oblike so dobili ljudsko ime škofove kapce. Ker so goste rasti, je grm zelo lahko oblikovati. Skromen poskus obrezovanja si lahko ogledate na primerkih pod parkiriščem pri Kajzerju.