Notar Andrej Rozman zaprl pisarno

Objavljeno: četrtek, 1. 4. 2021 ob 15:13 | Spletno uredništvo

V sredo, 31. marca, je idrijski notar Andrej Rozman po 26 letih zaprl svojo pisarno na Lapajnetovi ulici v Idriji. Notarska zbornica je že imenovala njegovo naslednico na izpraznjenem mestu notarja v Idriji.

notar-rozman-1-4-2021.JPG

Generalni sekretar Notarske zbornice Slovenije Sašo Šanca, novoimenovana notarka v Idriji Maja Rampre Erznožnik, notarka v Ajdovščini Laura Čermelj in dosedanji notar v Idriji Andrej Rozman ob primopredaji

Pisarno Andreja Rozmana je z včerajšnjim dnem prevzela notarka Maja Rampre Erznožnik iz Žirov

Andrej Rozman je sicer doma iz Hotedršice, a je vse življenje povezan z Idrijo. Še danes se rad spominja srednješolskih let, ki jih je preživel kot gimnazijec v Idriji. Po študiju prava je poklicno kariero začel na sodišču v Idriji, kjer je bil najprej pripravnik, kasneje sodnik in potem tudi predsednik sodišča. Ob uvedbi notariata se je odločil za pot samostojnega notarja in bil v prvi skupini notarjev, ki jih je imenoval Državni zbor RS. Vsa leta je bil ob rednem delu aktiven tudi v stanovskem združenju, v zadnjih letih pa tudi kot član sodnega sveta.

Kot je v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic povedal notar Andrej Rozman, je funkcija notarjev, kot nosilcev javnih pooblastil, zelo pomembna, saj notar zagotavlja pravno varnost za vse stranke. Medtem ko odvetniki skrbijo samo za interese svoje stranke, mora notar vsem strankam v določenem postopku predstaviti vse vidike sklenjenega pravnega posla. Pa naj si gre za sestavo pogodbe, nakup ali prodajo nepremičnine, dedovanje in zapuščine, oporoke ali pa vse pravne korake pri ustanavljanju gospodarskih družb. Po novem lahko pred notarjem zakonca tudi sporazumno prekineta zakonsko zvezo, kar je bilo doslej samo v pristojnosti sodišča.

Kakšna pa je vloga notarjev v mediacijskih postopkih in zakaj delo notarja ni združljivo z odvetništvom, pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic. V njem dolgoletni notar Andrej Roman razkrije tudi s čim se bo ukvarjal kot upokojenec.

AUDIO POSNETEK

Andrej Rozmannotar
00:00 / 30:51

VIDEO POSNETEK

andrej-rozman-1-4-2021-3.jpg

Vsem občanom idrijske in cerkljanske občine bi se rad zahvalil za zaupanje. To, da sem lahko vso svojo poklicno pot preživel v Idriji, štejem kot privilegij.

navednice-modre_edited.png