Nižja cena elektrike za gospodinjstva

Objavljeno: torek, 24. 3. 2020 ob 7:51

Vlada je izdala odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva bo tako nižji za okrog 20 odstotkov.

Avtor: spletno uredništvo

elektrika-24-3-2020.jpg

V obdobju od 1. marca do 31. maja mali poslovni in gospodinjski odjemalci električne energije ne bodo plačevali omenjenega prispevka. »S skupnimi močmi smo našli rešitev, ki bo v teh težkih dneh vsaj malo olajšala skrbi,« je preko Twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Z ukrepom vlada prihaja naproti podjetnikom in gospodinjstvom, ki se te dni soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa.

Državni zbor je po nujnem postopku sprejel prvi paket zakonov, s katerimi naj bi vsaj nekoliko omilili posledice epidemije za gospodarstvo. Med drugim bo država priskočila na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma. Rešitve bodo tudi administrativno razbremenile podjetja, ki se že soočajo s poslovno škodo, zagotovile proračunska sredstva za spopad z epidemijo, prav tako pa bo država v primeru zaostritve razmer lahko zagotovila nemoteno oskrbo s hrano. Državni svetniki so sklenili, da ne bodo izkoristili možnosti veta na sveženj sprejetih interventnih zakonov, da bodo zakoni čim prej stopili v veljavo.