Semafor se poslavlja iz Zale

Objavljeno: 5. 8. 2020 ob 10:42 | Spletno uredništvo

Minuli konec tedna je, po dveh letih delne in dveh mesecih popolne zapore glavne ceste skozi Zalo od Idrije do Godoviča, poskusno stekel promet brez semaforja. Danes se je semafor vrnil, da lahko delavci varno čistijo delovišče, krpajo varovalne mreže in betonirajo še nekaj malenkosti.

zala-3--5-8-020_edited.jpg

Po podatkih državnega prometno-informacijskega centra imajo izvajalci dovoljenje za izvajanje del še vse do 30. novembra. Do konca tega tedna pa naj bi bila končana dela pri gradnji pločnika v Godoviču. Za galerijo v Zali je država Kolektorju plačala dobra 2 milijona evrov.

Stalnemu padanju kamenja na cestišče v Zali so na Ministrstvu za infrastrukturo sklenili narediti konec leta 2018. Stekla so obsežna dela čiščenja brežin nad cestiščem in postavljanje lovilnih mrež. Zaradi zahtevnosti del je bila cesta nekaj časa zaprta. Osrednji objekt za zavarovanje prometa v Zali pa je 110 metrska galerija, ki bi, v primeru zdrsa večjih kamnov, pred nesrečo obvarovala vozila na cestišču. Direkcija je dela zaupala podjetju Kolektor, ki je gradbišče zapustil pred dogovorjenim rokom. Zaradi dobre organizacije dela in sreče z vremenom, letos ni bilo potrebe po predvideni popolni zapori. Vsa dela so letos naredili ob skoraj nemotenem odvijanju prometa po enem voznem pasu. Z dokončanjem galerije pa so se za nekaj časa s trase četrte razvojne osi od Godoviča do Želina gradbeniki poslovili.

“Uvrstitev posodobitev neustreznih odsekov ceste IV. razvojne osi v načrt razvojnih programov, je nujna. Marsikdo bo ugovarjal, da to ekonomsko ni upravičeno, a ne gre vedno za ekonomičnost,” je zadrege zaradi majhnega števila vozil in velikih investicij na teh odsekih, ob nedavnem obisku Idrije, komentiral minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Napovedal je še, da bo država za posodabljanje teh odsekov Keltike zagotovila 8,8 milijonov evrov in s tem denarjem bodo tudi zgradili nadaljevanje kolesarske steze med Spodnjo Idrijo in Marofom. Slabo pa kaže z nadaljevanjem kolesarske steze od Spodnje Idrije do Želina, ki bi morala potekati po levem bregu Idrijce. Kot je povedal idrijski župan Tomaž Vencelj je “kolesarsko stezo iz Spodnje Idrije proti Želinu odneslo predvidevanje, da bi lahko prizadeli potencialna rastišča kranjskega jegliča”. Tako so namreč utemeljili izdajo negativnega mnenja na Zavodu za varstvo narave.

navednice-modre_edited.png

Uvrstitev posodobitev neustreznih odsekov ceste IV. razvojne osi v načrt razvojnih programov,
je nujna.

 

JERNEJ VATOVEC

minister za infrastrukturo

Za galerijo v Zali je država Kolektorju plačala dobra 2 milijona evrov.