AKTUALNO

Dva požara v manj kot 24 urah

Objavljeno: torek, 28. 9. 2021 ob 13:32 | Spletno uredništvo

Cerkljanski gasilci so v dveh dneh kar dvakrat krotili rdečega petelina. V obeh primerih je bilo ogroženo premoženje in stanovanjski objekti. K sreči poškodovanih v požarih ni bilo.

gasilci Dolenji Novaki-28-9-21.jpg

V nedeljo, 26. septembra so nekaj po 14. uri klicali na pomoč gasilce iz vasi Dolenji Novaki, kjer je bila zaradi požara ogrožena stanovanjska hiša. V celoti je zgorel nadstrešek hiše in del strehe na objektu. Gasilci smo v pol ure požar lokalizirali, nato pa odkrili še del strehe in tam pogasili še posamezna žarišča. Posredovali so gasilci iz PGD Novaki z dvema voziloma in 15 gasilci ter enota PGD Cerkno s štirimi vozili in 30 gasilci. Kraj požara so si ogledali tudi policisti, ki še zbirajo informacije ter zavarovalniški cenilci, ki bodo določili obseg v požaru nastale škode.

Manj kot 24 ur po požaru v Dolenjih Novakih pa je zagorelo pod vasjo Zakriž, odkoder so v ponedeljek, 27. septembra ob 11. uri in 26 minut uri klicali na pomoč gasilce, saj je ogenj izbruhnil v lesenem objekta za spravilo orodja in sena. Ker pa je poslopje stalo neposredno ob stanovanjski hiši, so gasilci takoj po prihodu na kraj požara najprej začeli s požarnim varovanjem stanovanjske hiše. To jim je uspelo rešiti kljub temu, da je bilo zaradi visoke temperature na požarišču v neposredni bližini poslopja že poškodovano stavbno pohištvo. Gašenje požara lesenega objekta je bilo zelo oteženo zaradi tega, ker je lastnik v poslopju ob raznem orodju skladiščil tudi veliko sena. Gasilci so morali vse seno iznesti iz gorečega poslopja, saj drugače ni bilo moč ukrotiti požara. V akciji gašenja požara pod vasjo Zakriž je sodelovalo 10 članov domačega gasilskega društva z enim vozilom, gasilci iz PGD Cerkno z 19 gasilci in štirimi vozili in člani enote iz PGD Bukovo Zakojca.

gasilci-Zakriz-28-9-21.jpg

Kot so sporočili iz policijske uprave v Novi Gorici, je lastnik v objektu uporabljal plinski gorilnik. Ker je bila plinska jeklenka preblizu gorilnika, je toplota stopila gumijasto cev in iz nje je začel nekontrolirano izhajati plin. Ko je lastnik to opazil, je bilo že prepozno za gašenje predmetov, ki jih je zajel ogenj. Uspelo mu je rešiti le jeklenko s plinom, 48 m2 velik lesen objekt pa je pogorel do tal. Za gašenje požara so gasilci vozili vodo iz Cerknega. V prihodnjih dneh bodo pregledali hidrantno omrežje v vasi Zakriž in predlagali izboljšave s katerimi bi zagotovili zadostne količine požarne vode v strnjenem delu naselja.