Nered na ekološkem otoku

Objavljeno: 3. 6. 2020 ob 10:20 / zadnja posodobitev: 6. 6. 2020 ob 16:36 - Avtor: Damijan Bogataj

Ekološki otoki, ki jih na območju lastne občine organizira in opremi lokalna skupnost, veliko prispevajo k urejenosti posameznega kraja ali zaselka. Urejeni ekološki otoki spodbujajo lokalno prebivalstvo k odgovornemu odnosu do okolja ter doslednemu ločevanju odpadkov. Vsi ekološki otoki pa niso zgled urejenosti. Med te sodi tudi ekološki otok na Reki.

komunala4-2-6-20.jpg

Na komunali v Idriji so potrdili, da redno spremljajo razmere na ekoloških otokih. Sami skrbijo za redno odvažanje odpadkov in čistočo. Ko pa občani ekološki otok dobesedno zasujejo z odpadki in jih brez redu odlagajo vsepovsod, ostanejo celo komunalni delavci, ki so vajeni vseh mogočih prizorov, skoraj brez besed. Tak primer se je nedavno tega zgodil na ekološkem otoku na Reki. 
Na sicer primerno urejeni površini z zabojniki se je v nekaj dneh nabrala gora odpadkov. Občani, ki so odpadke odložili, se niso ozirali na navodilo, da je potrebno odpadke sortirati po načelih ločenega zbiranja, ampak so vse preprosto le odložili.

Na komunali poudarjajo, da kosovne odpadke redno odvažajo in da je vsako gospodinjstvo upravičeno do brezplačnega enkratnega letnega odvoza. 

komunala2-2-6-20.jpg
komunala3-2-6-20.jpg

Zbirna točka oziroma ekološki otok na Reki je urejen neposredno ob državni cesti Keltiki. Domačini pogosto opazijo vozila z registrskimi oznakami iz drugih krajev, da se zaustavljajo na tem otoku in tam odlagajo odpadke. Nad neredom se zgražajo ne le mimoidoči ampak tudi lokalni prebivalci, ki jim tako stanje na ekološkem otoku ni v ponos. Ker se to ni zgodilo prvič, so upravljavci ekološkega otoka namestili tudi opozorilne in informacijske table, a to kot kaže nima pravega učinka. Večina odloženih predmetov sodi v kategorijo kosovnega odpada. Potem ko je komunala že pred leti spremenila sistem zbiranja kosovnih odpadkov, se je uveljavila napačna razlaga, da kosovnega odvoza ni več. Na komunali poudarjajo, da kosovne odpadke redno odvažajo in da je vsako gospodinjstvu upravičeno do brezplačnega enkratnega letnega odvoza. Tovornjak z delavci komunale vse kosovne odpadke prevzame na dvorišču hiše in jih odpelje v zbirni center v Ljubevč. Tam jih razgradijo in ločijo po posameznih sestavinah ter oddajo v predelavo.
Na komunali v Idriji bodo v prihodnjih tednih večkrat opozorili javnost na to, da je potrebno odpadke dosledno ločevati, saj s tem skrbimo za okolje ter nižamo stroške komunalni službi.

komunala-2-6-20.jpg