GOSPODARSTVO

Nepovratna sredstva tudi za Kolektor in Hidrio

Objavljeno: četrtek, 14. 10. 2021 ob 13:58 | Avtor besedila: Damijan Bogataj / fotografije: kabinet predsednika Vlade RS

Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj z ministrsko ekipo v torek, 12. oktobra, v Spodnji Idriji srečal z desetimi slovenskimi dobavitelji avtomobilske industrije. Srečanje dela vlade s predstavniki podjetij se je pričelo z ogledom razstave izdelkov, ki že nakazujejo transformacijo avtomobilske industrije in izgradnjo kompetenc na področjih visoko učinkovitih elektromotorskih sistemov, baterijskih sistemov in lahkih materialov. Na pogovorih s predstavniki vlade so sodelovali direktorji podjetij SIJ Acroni, Hidria, Domel Holding, Kolektor, Iskra Mehanizmi, Tab, Talum, Unior in LTH Castings.

hidria-14-10-2021-4.jpg

Predsednik vlade Janez Janša je v uvodnem nagovoru izpostavil, da je bila vlada tudi pred finančno in gospodarsko krizo v letu 2008 glede elektromobilnosti in zelenega prehoda podobno ambiciozna kot sedaj, potem pa »smo se v času krize pogovarjali o tem, kako stabilizirati javne finance in zagotavljati dodaten kisik za gospodarstvo in teme zelenega prehoda so enostavno izginile iz dnevnega reda. Po petih letih se je vse to vrnilo«. Dodal je, da nas dogajanje v preteklosti uči dvoje: »Prvič, kadar gori streha, se ne ukvarjamo s tem, kako bomo izboljšali notranjo opremo in zagotovili večjo kakovost življenja v zgradbi ampak se ukvarjamo z gašenjem. Drugo, kar nas to uči, pa je, da ta tema ni izginila za večno, temveč, da gre za probleme, ki jih je potrebno nasloviti, in če pride do zastojev, je to treba vrniti na dnevni red, kjer se bo človeštvo soočilo bolj odgovorno s temi izzivi kot v preteklosti, kar bo terjalo napore in vlaganja ter spremembe, pa tudi v nacionalnem smislu prilagoditve, ki bodo po eni strani zahtevne in po drugi strani tudi drage,« je poudaril predsednik vlade.

hidria-14-10-2021-5.jpg
hidria-14-10-2021-3.jpg
hidria-14-10-2021-6.jpg
hidria-14-10-2021-2.jpg

Po sestanku je sledila novinarska konferenca, na kateri sta sodelovala direktor Hidrie Holdinga Iztok Seljak in predsednik vlade Janez Janša. Iztok Seljak je poudaril, da »smo v začetni fazi električne mobilnosti«. Trend se bo v nekaj letih izjemno pospeševal tudi ob dejstvu, da moramo zmanjšati emisije za zaščito planeta in ustavitev klimatskih sprememb. Avtomobilska industrija ne sme zaostajati pri teh spremembah. Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da bo v začetku naslednjega meseca v Glasgowu potekal svetovni podnebni vrh, saj so podnebne spremembe eden ključnih izzivov človeštva. »Zmanjševanje CO2 in ogljikov je tisti način, s katerim se človeštvo s tem podnebnim izzivom spopada. 20 odstotkov tega izziva predstavlja promet in brez tega, da tu pride do prehoda na drugačen način pogona in drugačno uporabo drugih energetskih virov, teh ciljev enostavno ne bo mogoče doseči,« je povedal premier ter dodal, da avtomobilska industrija predstavlja skoraj 20 odstotkov našega izvoza in izvoz je v Sloveniji generator gospodarske rasti.