Nekateri poklici bodo izumrli

Objavljeno: petek, 6. 3. 2020 ob 11:05

Dvorana v idrijski Mestni hiši je v četrtek, 5. marca, gostila udeležence medobčinskega otroškega parlamenta. Zveza prijateljev mladine, ki parlament organizira, je ob tem zabeležila mali jubilej, saj je bil letošnji otroški parlament že 30. po vrsti.

Avtor: Damijan Bogataj

Mize in stoli v Mestni hiši, ki jih skoraj vsak mesec uporabljajo občinski svetniki, so tokrat zasedli učenci osnovnih šol iz Črnega Vrha, Idrije, Spodnje Idrije in Cerknega. Poročali so o razpravah na matičnih šolah in razpravljali o poklicni usmerjenosti. Občinski svetniki vsako sejo sklenejo s točko »pobude in vprašanja«, mali parlamentarci pa so to točko poimenovali »Kje pa vas čevelj žuli« in jo postavili na začetek dnevnega reda. S tem so hoteli poudariti, da ima vsakdo pravico in tudi dolžnost sooblikovati skupnost in od odgovornih terjati pojasnila in razlage. Načelom aktivnega državljanstva bi, po mnenju malih parlamentarcev, morali slediti tudi odrasli.

Predstavniki šolarjev iz Spodnje Idrije so izpostavili prometne težave. Idrija in Spodnja Idrija tvorita somestje. Pohvalili so izgradnjo kolesarske steze od Idrije do Mokraške vasi in spraševali župana, kdaj bodo z deli nadaljevali do Spodnje Idrije.

Slednji je pojasnil, da so zadeve z gradnjo steze nekoliko zapletene. Po predračunih bodo dela stala vrtoglavih 6,2 milijona evrov, v kar pa ni všteta tudi posodobitev ceste. V državnem proračunu za leto 2021 najdemo zapisano to investicijo, a je na drugi strani negotovo financiranje prenove ceste. Eno brez drugega pa ne gre. Zato konkretnih obljub o terminih izgradnje kolesarske steze do Spodnje Idrije župan Tomaž Vencelj ni mogel dati. Šolarji so še predlagali obnovo in ureditev trim steze in fitnesa na prostem, kar so v Spodnji Idriji nekoč že imeli. Župan se je strinjal s predlogom in prosil učence, naj pobudo posredujejo v pisni obliki na sedež občine in krajevne skupnosti.

Idrijski šolarji so pohvalili prenovo fasade na poslopju šole in prosili za čimprejšnje dokončanje investicije. Na podstrešju novega dela šole bi radi namreč uredili prostorno knjižnico, ki bi predstavljala pomembno obogatitev dejavnosti na šoli. S tem se je strinjal tudi župan Tomaž Vencelj, a dodal, da je občina v finančni zagati. Denarja za vse investicije ni dovolj in zato bo morala idrijska šolska knjižnica še nekaj let počakati. Letos in prihodnje leto občina ves denar namenja za gradnjo vrtca in dograditev šole v Spodnji Idriji. Ko bodo dela tam končana in bodo plačani vsi računi, bodo prišle na vrsto druge investicije.

Šolarji iz Črnega Vrha so izpostavili problematiko pomanjkanja poslovnih prostorov v kraju. Za razvoj in razmah obrti in malih podjetij so poslovni prostori nujni in brez njih bo planota težko dohajala razvojni korak z drugimi. Po informacijah župana Tomaža Venclja se na zemljiščih na koncu Trebč obeta prekategorizacija zemljišč in ureditev poslovne cone. Kdaj bo ta zaživela, ni napovedal. Opozoril pa je, da so birokratski postopki na ravni države, ki je pristojna za izdajanje soglasij, zelo dolgotrajni in zapleteni. »Sedaj je vse v rokah uradnikov na okoljskem ministrstvu v Ljubljani,« je povedal župan Tomaž Vencelj.

Delegati so na letošnjem otroškem parlamentu razpravljali o štirih temah:

 

  • Moja karierna orientacija – poklici sedanjosti in poklici prihodnosti

  • Poti do poklicev

  • Vpliv medijev in socialnih omrežij na izbiro mojega poklica

  • Slovenija, Evropa, Svet – zame pozitivno..., negativno..., zanimivo

otroski-7-6-3-020.jpg
otroski-3-6-3-020.jpg

Na inovativen način so svoje predloge za izboljšave v lokalnem okolju predstavili tudi učenci iz Cerknega. Posebej so se posvetili avtobusni postaji pred šolo in povedali, da ima ta objekt vrsto pomanjkljivosti. Na postaji je premalo sedišč, streha na več mestih pušča in učenci se morajo nemalokrat ob čakanju na avtobus stiskati pod dežniki. »Cela postaja je zanemarjena in potrebna takojšnje prenove,« so še poudarili šolarji in dodali, da panoja za plakate ne potrebujejo in da so koši za odpadke povsem neprimerni. Še slabše je na podeželju, kjer skoraj ni avtobusnih postajališč za šolarje. Avtobusi ustavljajo kar v križiščih in na cestah, kjer otroci čakajo na prevoz. Z ugotovitvami šolarjev se je strinjal tudi cerkljanski župan Gašper Uršič. Povedal je, da na občini načrtujejo prenovo centralnega postajališča pod šolo in postopno urejanje postaj tudi po vaseh. Zatika pa se seveda pri denarju. »Za eno postajo bi morala občina plačati kar neverjetnih 100.000 evrov in zato denarja za prenovo vseh preprosto ni,« je še dodal župan Gašper Uršič.

Razprave na vseh otroških parlamentih po državi letos nosijo naslov »Moja poklicna usmerjenost«. Delegati iz Cerknega so poročali, da se o poklicnem usmerjanju največ pogovarjajo v krožku, radi pa bi več neposrednih informacij o novih poklicih. Pogrešajo tudi informacije o poklicih, ki bi jih lahko mladi opravljali v lokalnem okolju.

V Črnem Vrhu šolarji vidijo prihodnost v digitalnem opismenjevanju. Te veščine bodo po njihovem mnenju ključne pri razvijanju novih poklicev in iskanju novih zaposlitev v prihodnje. Pohvalili so sejem poklicev, ki bi ga veljalo ohraniti ter opozorili na to, da bo prihodnost zagotovo v znamenju pridelovalcev hrane, oskrbovanja ljudi in upravljanja s sodobnimi tehnologijami.

Idrijski šolarji so v pripravi na razpravo na otroškem parlamentu poklice razvrstili po različnih kriterijih. Ugotovili so, da so nekateri poklici zelo zahtevni, drugi dobro plačani, tretji pa bodo kmalu izumrli. V anketi so ugotovili, da veliko anketirancev ne podpira načela, da morajo otroci opravljati enake poklice kot njihovi starši. Po njihovem mnenju se mora mladina ozirati po študiju v tujini, kjer bi kar veliko anketiranih dijakov želelo po končanem šolanju tudi nadaljevati z delom. Med poklice, ki bodo zagotovo izumrli, pa so uvrstili voznike, novinarje in delavce za tekočim trakom.

Zadeve z gradnjo kolesarske steze so nekoliko zapletene. Po predračunih bodo dela stala vrtoglavih 6,2 milijona evrov, v kar pa ni všteta tudi posodobitev ceste. V državnem proračunu za leto 2021 najdemo zapisano to investicijo, a je na drugi strani negotovo financiranje prenove ceste. Eno brez drugega pa ne gre. Zato konkretnih obljub o terminih izgradnje kolesarske steze do Spodnje Idrije župan Tomaž Vencelj ni mogel dati.

otroski-1-6-3-020.jpg
otroski-2-6-3-020.jpg
otroski-4-6-3-020.jpg

Na regijskem otroškem parlamentu bodo občini Idrija in Cerkno zastopali: Sofija Koštrica iz OŠ Idrija, Neža Lapanja iz OŠ Cerkno, Veronika Vončina in Julija Rupnik iz OŠ Sp. Idrija, Tinkara Tominec in Maks Rupnik iz OŠ Črni Vrh.

Na nacionalno zasedanje parlamenta v Ljubljano bo odpotovala Tinkara Tominec iz OŠ Črni Vrh.

Z ugotovitvami kolegov iz Idrije so se delno strinjali tudi šolarji iz Spodnje Idrije. Ugotovili so, da se svet stalno spreminja in zato iz dneva v dan prihajajo novi poklici. Pomoč in sodelovanje staršev pri kariernem razvoju otrok je dobrodošla in koristna. Pri tem pa po njihovem mnenju velja ostati na realnih tleh. Ker v Spodnji Idriji ni železnice ali pristanišča, ni smiselno otroke usmerjati v poklice, ki so neposredno povezani z luškim in železniškim transportom.

Iz obširne in tehtne razprave gre omeniti misel enega od razpravljavcev, da se pri poklicnem usmerjanju velja odločati za poklice, ki jih veselijo. »Zadovoljstvo na delovnem mestu je ključno za to, da so ljudje ustvarjalni in uspešni,« je povedala ena od razpravljavk. Za hitro širjenje dobrih informacij pa naj šole informativne ali karierne dogodke organizirajo že v sedmem in osmem razredu in s tem učencem olajšajo odločanje o prihodnjem izobraževanju in pridobivanju kompetenc. Šolsko znanje in drugače pridobljene kompetence pa bodo ključne pri iskanju zaposlitev čez nekaj let tudi za razpravljavce na letošnjem otroškem parlamentu v Idriji.

Delo otroškega parlamenta v Idriji so spremljali številni predstavniki matičnih šol ter občin Idrija in Cerkno. Domala vsi pa so ugotavljali, da bi razpravljavcem še kako prav prišle tudi kompetence javnega nastopanja. V urejanju misli, jasnem in razločnem ter glasnem nastopanju na javnih dogodkih pa se bodo morali mali parlamentarci še izmojstriti. Ko bodo obvladali tudi te veščine, se jim bodo vrata v prihodnost po njihovi meri odpirala na stežaj.