Neža Pavšič odpira zasebno galerijo

Objavljeno: torek, 18. 5. 2021 ob 14:43 | Spletno uredništvo

Idrija bo konec meseca dobila prvo zasebno galerijo, ki jo bo vodila Neža Pavšič. Ob prodaji slik pa bo skrbela tudi za njihovo uokvirjanje. Galerija bo nosila ime Ivanka Nikolaj.

neza-pavsic-18-5-2021-9.jpg
neza-pavsic-18-5-2021-10.jpg
neza-pavsic-18-5-2021-11.jpg

Kaj imata torej skupnega idrijska rojaka, prva idrijska ženska umetnostna obrtnica Ivanka Ferjančič in ilustrator, slikar ter kipar Nikolaj Pirnat? Odgovor na to vprašanje ve Neža Pavšič, ki je življenjski zgodbi ter njuno dediščino vtkala v ime prve zasebne galerije v mestu.

Idrijčanke so se v težkih letih rudarjenja z Ivanko Ferjančič na čelu učile pretanjene umetnostne obrti, klekljanja. Ivanka je s svojo strastjo rasla in snovala unikatne vzorce idrijske čipke ter bila prva učiteljica čipkarske šole v Idriji. Idrijsko čipko je ponesla v svet.

Idrija bo konec meseca dobila prvo zasebno galerijo, ki jo bo vodila Neža Pavšič. Ob prodaji slik pa bo skrbela tudi za njihovo uokvirjanje.

neza-pavsic-18-5-2021-8.jpg

Nikolaj Pirnat v drugem času slika, riše, ilustrira in kipari. Znan je po izjemnih portretnih kipih, slikah v tehniki olja na platnu ter družbenokritični ilustraciji. Med vsemi njegovimi deli so najbolj znane in odmevne ilustracije Cervantesovega Don Kihota.

Leta 2021 se Ivanka in Nikolaj spogledujeta v duhu likovne umetnosti ter umetnostne obrti. Oba sta v več letih nabiranja potrebnih znanj postala navdih za čudovito dejavnost obrti in galeristike. Tako se v Idrijo vrača okvirjanje slik, čipk, platen, priznanj, fotografij, plakatov ...

Okvirjanja sem se naučila pri priznanem mojstru ter osvojila tradicionalne in sodobne pristope, ki slikam vedno dodajo piko na i. Navdih črpam iz Ivankine strasti do klekljanja in globoke predanosti h kreiranju domiselnih idej ter okvirjev po vaših željah,« je pred odprtjem galerije povedala Neža Pavšič. Idrija ob delavnici za izdelavo okvirjev dobiva tudi prodajno galerijo, kjer bodo lahko ljubitelji vsega lepega z razstavljenimi deli priznanih slovenskih likovnikov delili svojo ljubezen do umetnosti.

VIDEO POSNETEK

neza-pavsic-18-5-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

Neža Pavšičsamostojna kuratorka in lastnica Okvirjevalnice in galerije Ivanka Nikolaj
00:00 / 15:57

»Z Nikolajem Pirnatom ob sebi bom za vas in vaše stene na ogled postavila zanimive in vsestranske umetnike, kakršen je bil on sam. Razstavljena prodajna dela bodo s premišljenim kuratorskim znanjem skrbno izbrana, pri tem pa ne bodo manjkala niti imena priznanih idrijskih slikarjev in umetnikov,« še dodaja Neža Pavšič. Nova galerija in delavnica za uokvirjanje slik bo odprla vrata v Kosovelovi ulici v Idriji, takoj ko se sprostijo ukrepi za zatiranje epidemije.

Več in podrobneje o vizijah mlade kuratorke, ki letos stopa na samostojno pot, pa v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic. Z Nežo Pavšič se je pogovarjal urednik Damijan Bogataj.