Nataša Trček s solisti iz New Yorka v Pordenonu

Idrija, 20. novembra 2019

Damijan Bogataj

Odlična sopranistka Nataša Trček je prejšnji konec tedna nastopila v Italiji. V sklopu festivala sakralne glasbe je v Pordenonu sodelovala v krstni izvedbi novega glasbenega dela skladatelja Maria Pagotta. Odzivi strokovne in laične javnosti so spodbudni.

74417805_10221088374104702_4771167542926

Slovesna krstna izvedba glasbenega dela je potekala v konkatedrali svetega Marka v Pordenonu v sklopu festivala sakralne glasbe. Novo delo z naslovom Théos je posebej za to priložnost napisal skladatelj Mario Pagotta. Pri krstni izvedbi sta sodelovali sopranistki Francesca Paola Geretto in Nataša Trček ob spremljavi komorne skupine Virtuoso soloists of New York. Vlogo dirigenta je prevzel skladatelj sam. Petstavčno skladbo je povezovala recitacija igralca Giulia Raffina in elektro-akustična spremljava, ki jo je realiziral Elia Andrea Corazza.

24232474_10213391185108618_5616015487977

Zahtevna, 50-minutna skladba, je od vseh izvajalcev zahtevala vrhunsko muzikalnost in zvrhano mero občutka za komorno muziciranje. Izvedba v Pordenonu je bila svetovna premiera, za katero se skladatelji in izvajalci vedno še posebej potrudijo.

Skladatelj je krstni izvedbi na pot zapisal: »Theós je glasbeni odsev, iskanje poti med številnimi možnimi znotraj duhovnosti. Kljub očitni sekularizaciji naše družbe se včasih zdi nepogrešljiva zahteva, ki je ni mogoče prezreti. Glasba, ki je najbolj umetna med umetnostmi, prodira v besedila in vodi skozi mrežo citatov iz del mističnih avtorjev, ki pripadajo različnim obdobjem in različnim verskim poimenovanjem.«

Skladatelj je nekaj besedil povzel tudi iz del Dantea Alighierija. »Skladba pušča obzorje brezmejno, odprto za vsako osebno in intimno interpretacijo,« je še zapisal Mario Pagotta pred krstno izvedbo v Pordenonu.

Ansambel Virtuoso Soloists je bil ustanovljen v New Yorku leta 2014. Člane povezuje želja, da bi kot mladi glasbeniki na mednarodno uveljavljenih odrih izvajali in snemali klasično in sodobno glasbo. »Virtuoso Solisti ustvarjajo edinstvene programe, ki krepijo povezavo med znanimi mojstrovinami klasičnega repertoarja in sodobnimi deli. Solturi Virtuoso so nastopili v ZDA na prestižnih festivalih v New Yorku, Bostonu, New Havenu, Rocklandu in kor rezidenčni ansambel gostovali tudi v zgodovinskem gledališču The Cabot v Beverlyju v Massachusettsu v ZDA.

Nataša Trček je poklicna glasbenica. Med odmevnimi nastopi v zadnjem času gre omeniti njen nastop v dvorani Slovenske filharmonije, kjer se je pred letom dni predstavila s solističnim recitalom v okviru cikla Glasbene mladine ljubljanske Mladi mladim. Kot aktivna udeleženka je sodelovala na drugem mednarodnem tednu kompozicije pod mentorstvom skladatelja Stephena McNeffa. Svoje glasbeno znanje pa izpopolnjuje na mojstrskih tečajih Barbare Jernejčič Fürst, Therese Plut, Pije Brodnik, Martine Zadro, Ellen Rissinger, Roka Rappla in drugih.

Virtuois-soloist-300x176.jpg

Med odmevnejšimi nastopi gre omeniti tudi njeno sodelovanje na uglednem koncertu Božič v Ljubljani 2018, ko si je oder v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani delila še z Ljobo Jenče, Antonom Habjanom in Evo Hren. Njena izvedba skladbe Ēriksa Ešenvaldsa - Only in sleep je publiko očarala in solistko umestila med najboljše interpretke sodobne glasbe. Kot producent se je pod dogodek podpisal Damijan Bogataj.

49101885_2005308319551443_30245840880245

Nataša Trček s Simfoničnim orkestrom Cantabile na prazničnem koncertu Božič v Ljubljani 2018