KULTURA

Nataša Trček na operni turneji

Objavljeno: petek, 13. 8. 2021 ob 8:47 | Damijan Bogataj

Uveljavljena sopranistka novega rodu opernih pevk, Idrijčanka Nataša Trček, ima to poletje polno zaseden koledar nastopov. S koncem tega tedna zaključuje turnejo, v sklopu katere je nastopila na kar osmih ponovitvah izvedbe Seviljskega brivca.

natasa-trcek-13-8-2021-2.jpg

Nataša Trček v tej koncertni izvedbi Rossinijevega Seviljskega brivca poje vlogi Rosine in Berte. Produkcija je nastala pod okriljem Operne akademije Georga Pehlivaniana, znanega dirigenta in glasbenega mentorja. Operno akademijo so zasnovali kot masterclass za dirigente, ki imajo pod mentorstvom maestra Georgea Pehlivaniana možnost dela s pevci in orkestrom. V lanskem poletju so uprizorili Mozartovo Figarovo svatbo, v naslednji sezoni pa naj bi pripravili Bizetovo Carmen.

Operna akademija z maestrom Georgeom Pehlivaniana vsako poletje pripravi eno celotno opero in slovenski javnosti omogoči ogled. Predstavitev priljubljenih oper širšemu občinstvu je eden od ciljev maestra in s tem otrokom, mladostnikom, mlajšim in starejšim odpreti vrata, da uživajo v »operni izkušnji« na domačih tleh.

Med operno predstavo občinstvo v enem večeru na odru vidi različne dirigente, ki imajo različne načine komunikacije s pevci in orkestrskimi glasbeniki. Javnost ima priložnost v enem večeru slišati več različnih pevcev, ki pojejo eno ali več posameznih opernih vlog. Operna predstava se izvaja na prostem in v »koncertni različici«, kar pomeni, da pevci na odru stojijo pred orkestrom, brez kostumov in scenografije, kot se to dogaja v pravi operni hiši. Običajno so vsi recitativi s čembalom pri izvedbi izpuščeni, tako da lahko občinstvo uživa le v glasbi, ki jo je skladatelj napisal za orkester in pevce.

Nataša Trček je svoje glasbeno izobraževanje začela z učenjem klavirja na Glasbeni šoli Idrija. Kasneje je šolo petja nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Študij petja je zaključila z magisterijem iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njena mentorica je bila priznana glasbenica in docentka Barbara Jernejčič Fürst.

natasa-trcek-20-11-019.jpg

George Pehlivanian je ameriški dirigent libanonskega rodu in je na mednarodni glasbeni sceni prisoten več kot 30 let. Komaj trileten se je začel učiti igranja klavirja, pri šestih letih pa tudi violine. Njegova družina je leta 1975 emigrirala v ZDA, kjer je začel obiskovati osnovno šolo. Študij dirigiranja je začel pri Pierru Boulezu in nadaljeval pri mojstrih Lorinu Maazlu ter Ferdinandu Leitnerju. Dve poletji je bil štipendist Accademie Chigiane v Sieni, kjer je šolanje končal z odliko. Mednarodno pozornost je zbudil leta 1991, ko je pri 27 letih kot prvi Američan zmagal na prestižnem tekmovanju dirigentov v Besançonu v Franciji. Bil je gost številnih priznanih orkestrov, kot so Orkester Londonske filharmonije, Orkester Milanske Scale, Orkester Santa Cecilila iz Rima, Orkester Rotterdamske filharmonije, Orkester Moskovske filharmonije in Orkester BBC. Sodeloval je z več kot 300 orkestri in opernimi hišami ter priznanimi umetniki, med letoma 2005 in 2008 pa je bil prvi tuji šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije. Dirigiranja se je učil od najboljših svetovnih mojstrov, zdaj pa svoje znanje predaja naprej.

68e4950a505cddc1676b54b6e3ed6101.jpeg
natasa-trcek-13-8-2021.jpg

Turneja 2021

5. 8. 2021 Radovljica - Mestni park ob 20:00

6. 8. 2021 Izola - Letni kino Arrigon ob 21:00

7. 8. 2021 Laško - Občinsko dvorišče Laško ob 20:00

8. 8. 2021 Bled - Festivalna Dvorana ob 19:30

9. 8. 2021 Portorož - Amfiteater Avditorija Portorož ob 21:00

10. 8. 2021 Postojna - Titov trg Postojna ob 20:30

13. 8. 2021 Celje - Muzejski trg Celje ob 20:00

15. 8. 2021 Brežice - Grajsko dvorišče Posavskega muzeja ob 20:00

Predstavo na celotni turneji spremlja orkester Pehlivanian Opera Academy, ki je zasebni orkester, v katerem igrajo mladi slovenski orkestrski glasbeniki.

Dirigent George Pehlivanian je prisoten na mednarodni glasbeni sceni že več kot 30 let. Dirigiranja se je učil od dveh najboljših svetovnih mojstrov, Pierra Bouleza in Lorina Maazla. Leta 1991 je kot prvi Američan zmagal na tekmovanju dirigentov v Besanconu v Franciji. Do danes je sodeloval z več kot 300 orkestri in opernimi hišami ter mnogimi priznanimi umetniki. Med letoma 2005 in 2008 je bil prvi tuji dirigent Orkestra Slovenske filharmonije.

Nastopajoči:

Rosina: Nataša Trček / Conte: Uroš Dolšek / Figaro: Lovro Korošec / Berta: Anja Šinigoj / Bartolo: Marko Mandir / Basilio: Tomaž Štular

Dirigenti:

Daniel Perpiñán, Georgy Vasilenko, Pio Iozzi in Tilen Draksler

Seviljski brivec je komična opera Rossinija in je eno najpogosteje izvajanih del v operni literaturi. To lahko pripišemo čaru duhovite glasbe, polne dopadljivih melodij in značilnih vihravih ansambelskih finalov, arije pa so že zdavnaj postale paradne točke solistov.