Naslov državnega prvaka Joštu Lapajnetu

Objavljeno: sreda, 4. 3. 2020 ob 7:17

V soboto, 29. februarja, je na Rogli potekalo državno prvenstvo v smučarski orientaciji. Naslov državnega prvaka je že drugo leto zapored osvojil Jošt Lapajne iz Tekaško smučarskega kluba Idrija. Dan na snegu pa so izkoristili tudi najmlajši člani kluba, ki so se spoznali z zanje novim športom.

Avtor: spletno uredništvo

tsk-4-3-2020-1.jpg

Na državnem prvenstvu v smučarski orientaciji je naslov državnega prvaka pred zasledovalcema Matejem Pistorjem in Blažem Petrovičem že drugo leto zapored osvojil Jošt Lapajne, član Orientacijskega kluba Azimut in trener v Tekaško smučarskem klubu Idrija. Smučarska orientacija je cross-country vzdržljivostni zimski šport. Podobno kot pri orientacijskih zvrsteh, ki se jih izvaja poleti, smučarska orientacija zahteva izjemno dobro fizično in psihično pripravljenost. Elitni smučarski orientacist potrebuje izjemne smučarsko-tekaške sposobnosti in odlično znanje branja karte. Poleg tega mora biti sposoben kombinacije obojega. Športnik mora med tekmo opraviti s stotinami možnosti izbir poti in pri visoki hitrosti izbrati najbolj primerne. Med celotnim tekmovanjem tekač išče najbolj optimalno pot med dvema kontrolnima točkama. Pri tem mora upoštevati razdaljo, naklon in hitrost gibanja po poti določene kakovosti. Vse te podatke je moč prebrati iz posebej pripravljene karte za smučarsko orientacijo. Glede na fizično zahtevnost, se smučarska orientacija lahko primerja z maratonom. Za uspešnost v smučarski orientaciji mora športnik obvladati vse smučarske tehnike, klasično in prosto, kakor tudi vse tehnike spusta in obračanja.

tsk-4-3-2020-2.jpg

Smučarska orientacija je cross-country vzdržljivostni zimski šport. Podobno kot pri orientacijskih zvrsteh, ki se jih izvaja poleti, smučarska orientacija zahteva izjemno dobro fizično in psihično pripravljenost.

V Tekaško smučarskem klubu Idrija pa je bila sobota tudi dan za nova doživetja mladih tekačev, varovancev trenerjev Jošta Lapajneta in Draga Kavčiča. Najmlajši člani so se tokrat spoznali z zanje novim športom - smučarsko orientacijo. Osem mladih tekačev je tako v soboto na Rogli med tekom iskalo ne samo sapo, ampak tudi kontrolne točke. Točke so bile po večini najdene, začetniki pa popolnoma navdušeni, zato bodo to vsekakor še ponovili.