Naloga Tima Gorenca napreduje na državno tekmovanje

Objavljeno: torek, 18. 5. 2021 ob 10:10 | Avtorica besedila: Sergeja Lipušček

V petek, 7. maja, je potekalo Regijsko srečanje mladih raziskovalcev Severnoprimorske regije, ki ga tradicionalno organizira Gimnazija Jurija Vege Idrija. Zaradi omejitev, ki jih je prinesla razglasitev epidemije v naši državi, je srečanje že drugo leto zapored potekalo »na daljavo«.

Na srečanje so mentorji Goriške regije predprijavili sedem raziskovalnih nalog, a zaradi objektivnih okoliščin so se predstavile samo tri, med njimi tudi ena naša s področja tehnike in tehnologije. Avtor naloge, ki je nastala pod mentorstvom učitelja Jureta Dreva, mag. inženirja strojništva, je bil Tim Gorenc, dijak tretjega letnika programa strojni tehnik.

Prijavljene naloge so bile s pomočjo videokonferenc, v letošnjem šolskem letu nepogrešljivega ZOOM-a, predstavljene tričlanskim komisijam strokovnjakov.

tim-gorenc-20-5-2020.jpg

Poleg sedanjih in nekdanjih učiteljev idrijske gimnazije sta, kot že vrsto let doslej, sodelovali strokovnjakinji iz Hidrie in Komunale Idrija. Komisije so ocenile, da vse tri naloge ustrezajo merilom in kriterijem, da napredujejo na 55. državno srečanje mladih raziskovalcev 2021.

V prvi krog državnega srečanja sta se poleg naše naloge tako uvrstili še raziskovalna naloga s področja kemije, dijaka Gimnazije Nova Gorica, in raziskovalna naloga s področja biologije, katere avtorici sta dijakinji Šolskega centra Postojna. Avtorji nalog, ki so z regijskega srečanja napredovale v prvi krog, so nagrajeni z bronastim priznanjem.

Komisije na državnem nivoju bodo z vsakega področja izbrale po šest najboljših nalog, ki se bodo uvrstile v drugi krog. Avtorji teh nalog bodo prejeli srebrno priznanje, najboljše naloge od teh pa bodo nagrajene z zlatim priznanjem.

Upajmo, da bo 55. državno srečanje v Murski Soboti 28. in 29. junija potekalo v »živo«. Vsem nalogam želimo veliko uspeha!

V prvi krog državnega srečanja sta se poleg idrijske naloge uvrstili še raziskovalna naloga s področja kemije, dijaka Gimnazije Nova Gorica, in raziskovalna naloga s področja biologije, katere avtorici sta dijakinji Šolskega centra Postojna.