Najvišji umetniški naziv za Staša Kleindiensta

LJUBLJANA, 17. oktobra – Staš Kleindienst je včeraj popoldne v dvorani Univerze v Ljubljani iz rok rektorja univerze prof. dr. Igorja Papiča prejel »Priznanje pomembnih umetniških del«. Prejem tega je pogoj za nadaljevanje akademske kariere.

stas-kleindienst.jpg

Priznanje pomembnih umetniških del je najvišji umetniški naziv, ki ga podeljuje Univerza v Ljubljani, podeljuje pa se za umetniška področja, pri katerih je umetniška ustvarjalnost ključnega pomena. Med te seveda sodi tudi slikarstvo, ki se mu Staš Kleindienst po končanem rednem študiju na Likovni akademiji posveča poklicno. Na včerajšnji slovesnosti so podelili priznanja 18 likovnim ustvarjalcem s področja likovnega ustvarjanja in arhitekture.

Kot so ob tem zapisali na univerzi, je »priznanje pomembnih umetniških del v postopku za volitve v akademski naziv enakovreden pogoj doktoratu znanosti in je pomembno za tista habilitacijska področja, pri katerih je tudi v izobraževalnem procesu umetniška ustvarjalnost ključnega pomena«.

Med zadnja odmevnejša udejstvovanja Staša Kleindiensta strokovnjaki prištevajo razstavljanje v sklopu projekta Čas brez nedolžnosti, ki je predstavil likovna iskanja nove generacije slovenskih slikarjev. Kot sokurator pa je sodeloval tudi pri nedavno odprti mednarodni razstavi kjer sodelujejo študentke in študenti akademij iz Zagreba, Sofije, Bukarešte, Skopja, Istanbula in Ljubljane.

Razstava je na ogled v Muzeju za sodobno umetnost in v Narodnem muzeju v Ljubljani.