Največ okuženih na Severnoprimorskem v Idriji

Objavljeno: ponedeljek, 30. 3. 2020 ob 8:50 / posodobljeno: ponedeljek, 30. 3. 2020 ob 10:16

Na regijskem štabu Civilne zaščite v Novi Gorici so potrdili, da imajo trenutno na območju občine Idrija že štiri potrjene primere okužbe s koronavirusom. Zadnja dva obolela sta v domači oskrbi.

Avtor: Damijan Bogataj

koronavirus2.jpg

Na severnem Primorskem sta potrjeni še dve okužbi z novim koronavirusom in sicer obe v občini Idrija. To sta že tretji in četrti primer na Idrijskem, sicer pa je skupno število uradno potrjenih okuženih oziroma obolelih v regiji ta trenutek enajst. Oboleli so v šestih občinah: štirje v Idriji, po dva v Tolminu in Novi Gorici ter po en oboleli v občinah Šempeter - Vrtojba, Cerkno in Bovec.
Po prvih informacijah so bili na novo izidi testov pozitivni za dve osebi iz Idrije, ki sta bili donedavno v tujini. Po prihodu domov v Idrijo sta se testirali in se takoj samoosamili.
Na Ajdovskem so aktivirali tudi Gorsko reševalno službo Tolmin - skupina Ajdovščina predvsem za nadzor in opozorila pohodnikom po okoliških poteh in vrhovih. 
Podobno kot prejšnje dni prihajajo iz občin opozorila, da osebne zaščitne opreme še vedno ni dovolj, predvsem za vse, ki so v dani situaciji najbolj izpostavljeni. Pa tudi za tiste, ki pomagajo in še bodo pri oskrbi prebivalcev z najnujnejšim. 
V občini Bovec za oskrbo ranljivih oseb, trenutno jih je 15, skrbijo v tolminski enoti centra za socialno delo. Za en poseben primer pa je zadolžena oseba iz vrst Prostovoljnega gasilskega društva Bovec. Poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc tudi sporoča, da se ukrepi na podoru v Trenti, ne glede na ostale težave, nadaljujejo in da so v stalnem kontaktu z geologom. 
Tudi v severnoprimorskih občinah se vse bolj zavedajo, da bo v prihodnje še kako pomembna tudi psihosocialna pomoč ljudem. V občini Kobarid so zato pripravili dogovor s koordinatorjem in postavili mrežo sodelujočih psihologov.