Največ žrtev raka je moških

Objavljeno: četrtek, 4. 2. 2021 ob 13:45 | Spletno uredništvo

Na današnji 4. februar obeležujemo svetovni dan boja proti raku. Vsako leto imamo v Sloveniji 15.000 primerov raka, zaradi raka pa letno umre okoli 6.000 ljudi. Nacionalni koordinator Državnega programa obvladovanja raka Branko Zakotnik z Onkološkega inštituta v Ljubljani je izpostavil, da je v Sloveniji raka več pri moških kot pri ženskah. Spremljamo tudi rast incidence raka zaradi staranja prebivalstva.

Neža Polh iz Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo je pojasnila, da je 27 odstotkov vseh rakavih obolenj po celem svetu povezanih z uporabo tobaka in alkohola. Na področju kajenja v Sloveniji pa so se v zadnjih letih zgodili pozitivni, a tudi negativni premiki. Število moških, ki kadijo, je upadlo, a je po drugi strani naraslo število kadilk. Tako je leta 2016 prvič v Sloveniji za rakom na pljučih umrlo več žensk kot moških, je opozoril Branko Zakotnik. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje so najpogostejše oblike raka v Sloveniji rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke in prostate. Vsi ti raki pa so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač.

Vrste raka

Obstajajo številni različni tipi raka. Pri osnovnem razvrščanju upoštevamo mesto oziroma organ, kjer se je rak pojavil (govorimo npr. o raku dojke, raku pljuč, kostnem raku), natančnejšo vrsto pa določimo z mikroskopskim pregledom rakastega tkiva.

Radon in rak

Če je v Sloveniji radonu izpostavljenih kakšnih 7.500 delavcev, za območja z visokimi vrednostmi radona velja 24 občin, s povišanimi pa še 27. Uprava za varstvo pred sevanji letno financira meritve koncentracij radona v 480 bivalnih prostorih in v 150 objektih vzgoje in izobraževanja in v objektih, kjer izvajajo kulturne in zdravstvene programe. Lani so rekordne, od 13-krat do 15-krat povečane vrednosti radona namerili v dnevni sobi hiše v Kočevju, v spalnici hiše v Postojni in v dnevni sobi hiše v Črnem Vrhu nad Idrijo.

Do pomladi 2021 morajo delodajalci v skladu z Zakonom o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti zagotoviti meritve radona na delovnih mestih v pritličnih ali kletnih prostorih, kjer so vrednosti pričakovano višje.

»Delež kadilcev v Evropi želimo z današnjih 25 do leta 2040 znižati na pet odstotkov. Enako velja za škodljivo uživanje alkohola, ki ga želimo do leta 2025 zmanjšati na deset odstotkov,« je ob svetovnem dnevu boja proti raku napovedal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Prizadevanja, za katera namenja EU štiri milijarde evrov, potekajo v senci velike zaskrbljenosti zaradi vpliva virusa Covid-19 na vse stopnje procesa spoprijemanja z rakom. Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je dejala, da jo to zelo skrbi, saj imajo informacije, da je pandemija bistveno vplivala na vse stopnje procesa spopadanja z rakom. Povzročila je motnje pri zdravljenju ter negativno vplivala na kakovost diagnosticiranja in dostop do rehabilitacije.

V Evropski uniji so lani z rakom diagnosticirali 2,7 milijona ljudi, bitko z njim pa je izgubilo 1,3 milijona ljudi. Brez odločnih ukrepov naj bi se število primerov raka do leta 2035 povečalo za skoraj četrtino, s čimer bi to postal glavni vzrok smrti v EU. Ocenjujejo, da gospodarski vpliv raka v Evropi presega 100 milijard evrov letno.

Med prvim valom epidemije virusa Covid-19 so se za nekaj časa ustavili preventivni, presejalni programi (DORA, ZORA in SVIT) za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb. Poleg tega se tudi bolniki niso odločali za obisk zdravnika zaradi slabe dostopnosti in strahu pred okužbo.

Na Onkološkem inštitutu in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so v spomladanskem delu epidemije zaznali padec bolnikov z rakom v bolnišnici, padlo pa je tudi število na novo postavljenih diagnoz. Aprila je bil padec 30-odstoten, izdanih pa je bilo tudi opazno manj napotnic tako za prvi kot tudi za kontrolni pregled.

Ločimo štiri široke kategorije raka:

  • Karcinomi so maligni tumorji, ki zrastejo iz epitelnih celic (celic vrhnjice), ki gradijo večino telesnih organov. V kategorijo karcinomov uvrščamo okrog 80 % vseh rakov.

  • Sarkomi so maligni tumorji, ki zrastejo iz celic opornih tkiv in se pojavljajo zlasti v vezivu, maščevju, kosteh in hrustancu.

  • Levkemije so rakaste bolezni krvi in krvotvornih organov. V nasprotju z večino drugih rakov se navadno ne pojavljajo v obliki bul ali zatrdlin.

  • Limfomi so rakaste bolezni limfatičnega sistema, ki ga v telesu tvori omrežje mezgovnic in bezgavk. Limfatični sistem deluje kot nekakšen filter, ki preprečuje, da bi telesu nevarne snovi (npr. mikroorganizmi) vdrle v krvni obtok.

Število novih obravnav se je začelo povečevati maja. Junija je nato doseglo raven iz leta 2019, avgusta in septembra pa so obravnavali več novih bolnikov kot leto prej, so sporočili z ljubljanskega onkološkega inštituta. Kot so navedli, je drugi val epidemije manj vplival na število novih primerov bolnikov z rakom. Novembra in decembra lani so tako zaznali približno deset odstotkov manj novih onkoloških diagnoz, medtem ko niso zaznali upada napotitev na preglede. Tretjino rakavih obolenj bi po mnenju strokovnjakov lahko preprečili z zdravim prehranjevanjem, redno telesno dejavnostjo, vzdrževanjem primerne telesne teže ter udeležbo v presejalnih programih.

Nevladne organizacije

 

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije

Društvo postaja od ustanovitve leta 1986 z zdravstveno-vzgojnimi in podpornimi programi nepogrešljivo pri obvladovanju raka. Vse bolj postaja podobno sodobnim gibanjem samopomoči, ki morajo zastopati in dokazovati najnujnejše potrebe bolnikov.

 

Europa Donna

Združenje Europa Donna od leta 1997 osvešča slovensko javnost o najpogostejši maligni bolezni žensk - raku dojk - ter stoji ob strani mnogim bolnicam in njihovim družinam.

 

Europacolon Slovenija

Združenje Europacolon Slovenija deluje kot neprofitna in neodvisna organizacija civilne družbe, namenjena predvsem pomoči bolnicam in bolnikom z rakom debelega črevesa in danke.

 

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo

Združenje L&L povezuje bolnike z limfomom, levkemijo, diseminiranim plazmocitomom, mielodisplastičnim sindromom in drugimi oblikami krvnih bolezni, svojce, prijatelje in zdravstvene strokovnjake. Prizadeva si za pravočasno odkrivanje bolezni, najsodobnejše oblike odkrivanja in zdravljenja bolezni, celostno obravnavo in oskrbo bolnika, za kakovostno življenje z boleznijo in po njej, za pomoč svojcem bolnikov ter za krepitev zdravja in zdrav način življenja.

 

Zavod za izboljševanje kvalitete življenja – Med.Over.Net.

Zavod se ukvarja z delom na področju izobraževanja, zdravstva in socialnega varstva. Namen zavoda je pomagati ljudem in drugim organizacijam pri doseganju izboljšanja kvalitete življenje z organizacijo raznih izobraževalnih prireditev in izdajanjem ter založništvom strokovnih in informativnih publikacij.

 

Zveza slovenskih društev za boj proti raku

Slovensko društvo za boj proti raku, ki danes združuje enajst regijskih društev, je bilo ustanovljeno aprila 1970 z namenom prosvetljevati slovensko laično in zdravstveno javnost o raku. Združenje je 4. marca 1991 pristopilo k programu Evropa 2000 in rak ter izdelalo in sprejelo program Slovenija 2000 in rak s ciljem zmanjšati zbolevnost in umrljivost za rakom.