STUDIO

Najstniška ljubezen v Trnovcovi hiši

Objavljeno: ponedeljek, 25. 10. 2021 ob 10:29 - zadnja posodobitev: 25. 10. 2021 ob 10:52 | Spletno uredništvo

Mateja Perpar je radijska voditeljica, pisateljica, glasbena ustvarjalka in še bi lahko naštevali dejavnosti, s katerimi kaže svojo ustvarjalnost. Lansko leto je bila izbrana med prijavljenimi kandidati in je tri tedne bivala v pisateljski rezidenci v Idrijski rudarski hiši v sklopu projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II. Po letu dni je pri Založbi Bogataj izšla knjiga Nad obzorji, ki je nastala v času njenega bivanja v Idriji.

trnovcova-hisa-25-10-2021.jpg

foto: ID20

Pri zapisu narečnega govora v romanu so sodelovali Nejc Lapajne, Tinkara Pavšič, Anej Bevk, Evelina Svetličič in Minka Gregorač Stepančič pod mentorskim vodstvom Maje Justin Jerman

Roman Nad obzorji sodi v kategorijo mladinskega romana. Avtorica je že na samem začetku poskrbela za povsem neobičajen zaplet, saj se družina glavnega junaka Roka iz Šiške v Ljubljani preseli v Idrijo. Oče je dobil službo v velikem podjetju, mama pa v domu upokojencev. Gimnazijec Rok šolo v Ljubljani zamenja za gimnazijo v Idriji in vsa družina se preseli v mestni predel Grapa. Tam stanujejo v Trnovcovi hiši, ki je v romanu sicer že obnovljena, v resničnem življenju pa gradbeniki te obnove pač še niso začeli. Mladinski roman, ki se dogaja v času po prvem valu širjenja novega koronavirusa, je po mnenju prvih bralcev zanimivo branje.

Avtorica Idrijo pozna, saj se je sama štiri leta iz Logatca vozila na idrijsko gimnazijo. Blizu ji je tudi narečni govor, ki ga Idrijčani skrbno negujejo in seveda tudi govorijo. Da bi se čim bolj približala temu prostoru, je idrijskim knjižnim junakom dovolila govor v narečju. Ker pa bi ta govor marsikateri bralec iz drugih delov Slovenije težko razumel, je na vsaki knjižni strani natisnjen tudi prevod v slovenščino. Pri pisanju narečnega govora ji je založba v sodelovanju z gimnazijo pomagala tako, da so s pisateljico pri zapisovanju narečja sodelovali današnji gimnazijci.

nad obzorji3d-5-10-21.jpg

Kako se razplete najstniška ljubezenska zgodba Idrijčanke Mance in Ljubljančana Roka preberite v romanu Mateje Perpar Nad obzorji

VIDEO POSNETEK

mateja-perpar-25-10-2021-3.jpg

Kdaj bo knjiga dosegljiva tudi kot zvočna knjiga in zakaj se roman konča povsem odprto tik pred odhodom Mance in Roka na študij v Ljubljano, pa je pisateljica Mateja Perpar razkrila v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic.

AUDIO POSNETEK

Mateja Perparavtorica knjige Nad obzorji
00:00 / 15:57