Naj se otroški vrvež vrne na igrišča!

Objavljeno: 22. 9. 2020 ob 15:04 - posodobljeno: 23. 9. 2020 ob 8:03 | Damijan Bogataj

Otroško igrišče v Športnem parku Stanka Bloudka za osnovno šolo v Idriji ima novo podobo. Namenu so ga predali danes dopoldne, ko so se na slovesnem odprtju zbrali šolarji in donatorji, ki so prispevali potrebna sredstva.

Za celovito prenovo igrišča, ureditev razsvetljave, sodobnega tlaka in novih igral je morala občina izvajalcem plačati nekaj manj kot 60.000 evrov. Kot je v nagovoru ob odprtju poudaril idrijski župan Tomaž Vencelj, so se urejanja igrišča za šolo lotili že lansko leto, zaradi zapletov s koronavirusom pa so odprtje prestavili na to jesen. Posebej se je zahvalil vsem donatorjem: Hidrii, Kolektorju, Zavarovalnici Triglav in LL Grosistu. Povedal je še, da je občina letos po večletni suši kar nekaj denarja namenila vzdrževanju in obnovi športnih objektov v sklopu športnega središča. Najprej so zamenjali streho na stari dvorani športnega centra, ki je zdržala več od garancijskega roka. Za povsem novo kritino je občina plačala 70.000 evrov. Več kot nujna pa je bila tudi zamenjava razsvetljave v Modri dvorani. Z vgradnjo led sijalk bo dvorana bolje osvetljena, pri čemer pa bo račun za porabljeno energijo nižji. Prvič od izgradnje ima dvorana sedaj dovolj svetlobe tudi za izvedbo velikih tekmovanj s televizijskim prenosom. Del stroškov za novo razsvetljavo v Modri dvorani je plača tudi nacionalna fundacija za šport. Župan je posebej poudaril, da so dela izvajala domača podjetja in obrtniki, ki so vešči svojega posla. Kdaj bo občina začela s popravilom strehe na Modri dvorani, pa še ni znano, saj bodo po izjavi župana streho reševali sočasno s celovito energetsko prenovo objekta. Obljubil je še, da bodo v prihodnjih letih urejali igrišča tudi po okoliških krajih.

18.000 evrov 

so za ureditev igrišča prispevali Kolektor, Hidria, Zavarovalnica Triglav in LL Grosist

navednice-modre_edited.png

Želim si, da bi se znali tudi odrasli včasih poveseliti, tako kot se naši otroci veselijo vsake pridobitve.

GAŠPER SVETLIK

direktor Hidrie Holding d.o.o.

Nad prenovljenim igriščem je bila navdušena tudi ravnateljica idrijske osnovne šole Ivica Vončina. Sama ugotavlja, da se otroci zadnja leta premalo gibljejo. »Ti otroci, ki danes hodijo v vrtec in šolo, bodo čez desetletja vodili našo državo. To pa bodo počeli tako, kot jih vzgajamo mi danes, saj je življenje eno samo ponavljanje navad,« je povedala ravnateljica. Igrišče so odprli dan pred državnim dnem športa in to je po njenem mnenju dokaz, da občina, šola in pokrovitelji delajo skupaj nekaj dobrega. Igrišče bo dopoldne namenjeno predšolskim in šolskim otrokom, popoldne pa bo odprto za vse.

Eva Cvelbar Primožič iz skupine Kolektor je poudarila, da je Idrija od nekdaj veljala za zibelko znanja, ki bo vedno ostalo človekova vrednota. »Pri tem pa ne smemo pozabiti tega, da k večji ustvarjalnosti še kako pripomore tudi otroška igrivost. Sodoben življenjski slog je začel otroško igro nadomeščati z nenehnim učenjem, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da sta igra in nestrukturiran prosti čas za otroka osnovni dejavnosti, ki pomembno vplivata na otrokov razvoj,« je še dodala Eva Cvelbar Primožič. 

V Imenu Hidrie je zbrane pozdravil Gašper Svetlik. Povedal je, da v podjetju podpirajo urejanje okolja in pogojev za kakovostno življenje mladih družin. Pohvalil je župana in vse sopokrovitelje za sodelovanje v projektu, saj bo Idrija s takimi projekti postala privlačna za mlade družine, ki so porok kakovostnega življenja mesta tudi v prihodnje. Velika podjetja si po eni strani prizadevajo za ohranjanje sedanjih delovnih mest, po drugi strani pa v podjetjih odpirajo tudi delovna mesta, s katerimi odgovarjajo na izzive, ki jih prinaša nesluten razvoj novih tehnologij. »Želim si, da bi se znali tudi odrasli včasih poveseliti, tako kot se naši otroci veselijo vsake pridobitve,« je še dodal Gašper Svetlik.

Zavarovalnica Triglav že vrsto let sistematično podpira obnove in gradnje novih otroških igrišč po vsej Sloveniji. Igrišče v športnem parku Stanka Bloudka v Idriji je 45. po vrsti in že tretje v Idriji, saj so pred leti že sofinancirali prenovo igrišča na Prejnuti in igrišča na Hleviški planini, je povedal vodja idrijske poslovalnice Zavarovalnice Triglav Jure Podobnik
Zbrane na odprtju igrišča pa je vodja poslovalnice LL Viva Anja Mlakar spomnila na modro misel Dalajlame, ki je dejal, da pri izobrazbi otrokovega uma ne smemo pozabiti na izobrazbo otrokovega srca. Otrokom je zaželela veliko brezskrbnih uric na novem igrišču, saj sta sproščenost in brezskrbnost v tem času še posebej potrebna. 
V kulturnem programu so nastopili člani otroškega zborčka iz vrtca ter šolskega Otroškega pevskega zbora Zlata roža pod vodstvom Elizabete Lampe. Zapeli so Hello song Christine H. Barden in Simama, ka, ljudsko iz Tanzanije. 

navednice-modre_edited.png

Sodoben življenjski slog je začel otroško igro nadomeščati z nenehnim učenjem, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da sta igra in nestrukturiran prosti čas za otroka osnovni dejavnosti, ki pomembno vplivata na otrokov razvoj.

EVA CVELBAR PRIMOŽIČ

izvršna direktorica za kadrovsko področje v Kolektorju

igrisce-22-9-2020-1.JPG
igrisce-22-9-2020-3.JPG