Naj otroci na prvi šolski dan ne čutijo razlik

Objavljeno: 26. 8. 2020 ob 8:21 - posodobljeno: 26. 8. 2020 ob 15:18 | Avtorica: Tanja Tominec

Šolsko leto se nepreklicno bliža, zato so starši ponovno obremenjeni z nakupi šolskih potrebščin za svoje šoloobvezne otroke. Letošnje leto je še toliko bolj negotovo, saj se je več družin iz občin Idrija in Cerkno znašlo v stiski ob izpadu dohodkov zaradi izgube službe ali pa čakanja na delo.

rks-26-8-2020.jpg

Tako sta humanitarni organizaciji Rdečega križa Slovenije, Območno združenje Idrija in Dekanijska karitas Idrija – Cerkno, po svojih močeh pomagali večjemu številu družin, kot pretekla leta. Preko obeh organizacij je finančno pomoč za nakup šolskih potrebščin prejelo 53 družin oziroma 106 šoloobveznih otrok v znesku nekaj manj kot 5.000 evrov. Znano je, da finančne pomoči ne pokrijejo celotnega nakupa vseh potrebnih potrebščin, so pa na sedežu obeh organizacij poudarili, da so na voljo tako šolske torbice kot posamezni zvezki, ki se zbirajo na različnih mestih po Sloveniji, zato je pred nakupom priporočeno preveriti tudi to ponudbo.

Avgusta je sedem otrok iz Idrije s pomočjo donacije Radia 1 v organizaciji RKS – OZ Idrija preživelo brezplačne počitnice v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli Rtič, kjer so uživali med vrstniki iz vse Slovenije in doživeli nepozabne morske trenutke.

118205859_3662354817108494_6997527373025
rks-26-8-2020-3.jpg

Finančno pomoč za nakup šolskih potrebščin je prejelo 53 družin oziroma 106 šoloobveznih otrok v znesku nekaj manj kot 5.000 evrov

rks-26-8-2020-4.jpg

Tako kot že več kot šest desetletij se v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič otroci sprostijo, občutijo sprejetost in povezanost s sovrstniki, kar letos po izkušnji z epidemijo potrebujejo bolj kot kadarkoli. Počitnice še posebej potrebujejo otroci, ki jim družine ne predstavljajo varnega okolja, prav vsem pa bi v Rdečem križu Slovenije radi omogočili dostop do zdravilnih učinkov morske vode in tudi, da bi med tematskimi dnevi odkrivali svoje potenciale in razvijali svoje talente, pobližje spoznali bližnjo okolico, značilnosti čudovite flore in favne zdravilišča, se kopali in se preizkušali v različnih športnih igrah, med drugim v nogometu, odbojki in plavanju, ob večerih igrali družabne igre, plesali v maskah, obiskali gledališko ali kino predstavo, … Vse to za trenutke sproščenega uživanja v svojem otroštvu, da bi se počutili sprejeti in doživljali svoje osebne zmage. Mnogi doživijo eno svojih večjih osebnih zmag, ko se na počitniškem plavalnem tečaju naučijo plavati. Dobro usposobljeni varuhi in 24-urna medicinska oskrba so tista dodana vrednost naših letovanj, ki zagotavlja, da pri nas otroci počitnice preživijo ne le brezskrbno temveč tudi varno.

Različni donatorji, kot so podjetja TUŠ, MIK Celje, FIHO, projekt Peljimo jih na morje, Radio 1 ter drugi, so omogočili, da je letos poleti v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS uživalo več kot 700 otrok v organizaciji Rdečega križa Slovenije, veliko pa so jih v Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS pripeljali tudi drugi organizatorji letovanj.