Nagradili Tanjo Žakelj in Jožeta Kenka

Idrija, 27. novembra 2019

uredništvo

Sinoči so v Ljubljani razglasili najboljše kolesarje minule sezone. Najboljši kolesar na svetu Primož Roglič in članica gorske kolesarske elite Tanja Žakelj sta pričakovano kolesar in kolesarka leta 2019 po izboru Kolesarske zveze Slovenije.

joze-kenk---27-11-019.jpg

foto: prijavim.se

a1-22-11-2019.gif

Nadvse uspešno slovensko kolesarsko leto se je sklenilo s sinočnjo tradicionalno prireditvijo Večer zvezd na Ljubljanskem gradu. Tanja Žakelj je laskavi naziv kolesarke leta dobila že sedmič, potem ko ga je prvič prejela pred trinajstimi leti, ko je postala mladinska svetovna prvakinja v olimpijskem krosu. Osmo mesto na svetovnem prvenstvu v Mont Sainte-Anne, v eliti olimpijskega krosa, je najboljši dosežek sezone in hkrati pomeni odprto pot na olimpijske igre v Tokiu 2020.

Bila sem ob pravem času na pravem mestu in svetovno prvenstvo mi je super uspelo, zato se mi obetajo še tretje olimpijske igre.

Tanja Žekelj

tanja-zakelj---27-11-019.jpg

foto: prijavim.se

Tanja Žakelj je presojevalce prepričala z dvema osmima mestoma, enim na svetovnem pokalu v Val di Soleju, drugim pa na svetovnem prvenstvu v Kanadi, ko si je zagotovila mesto za olimpijske igre v Tokiu 2020. Žakljeva je s sedmo nagrado kolesarka leta za eno prehitela Pintaričevo. Od leta 2002, odkar Kolesarska zveza Slovenije podeljuje nagrado za kolesarko leta, so vselej zmagale gorske kolesarke.

»Bila sem ob pravem času na pravem mestu in svetovno prvenstvo mi je super uspelo, zato se mi obetajo še tretje olimpijske igre,« je po prejemu priznanja za Radio Slovenija povedala Tanja Žakelj.

tanja-zakelj-24-5-017.jpeg

Panožna zveza je podelila še tri priznanja. Za prispevek h gorskemu kolesarstvu ga je dobil Andrej Dekleva, za dolgoletno uspešno delo v kolesarstvu pa Jože Kenk in Radivoj Pečar.

Jože Kenk je predan kolesarstvu že od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja, sprva kot eden izmed pobudnikov in organizatorjev Bloudkovega maratona. Ker so se takrat pričeli pojavljati prvi tekmovalci v tej športni panogi in je organizacija prireditev narekovala, da se le-te izvajajo pod okriljem društva ali kluba, je bil posledični korak naprej ustanovitev kluba.

MBK Črni Vrh je bil tako ustanovljen 9. oktobra 1991. Glavni pobudnik za ustanovitev in gonilna sila je bil že od vsega začetka in je še danes prav Jože Kenk. Pod njegovim vodstvom je MBK Črni Vrh skozi leta konstantno rasel in napredoval, tako rezultatsko kot organizacijsko. Ob tem je potrebno dodati, da je Jože pustil neizbrisen pečat v razvoju in popularizaciji gorskega kolesarstva v celotni Sloveniji. MBK Črni Vrh je tudi eden vodilnih na področju dela z mladimi. O uspehih kluba pod vodstvom Jožeta Kenka pričajo številne medalje, ki so jih člani osvojili v njegovi 28-letni zgodovini. 

kolesarji cv-11.11.19.jpg

Največji uspehi kluba na individualni ravni so trije osvojeni naslovi Tanje Žakelj – naslova evropske in svetovne mladinske prvakinje leta 2006 in naslov svetovne prvakinje v kategoriji mlajših članic leta 2008. Izpostaviti velja tudi nastop Primoža Štrancarja na olimpijskih igrah v Sydneyju. Jože Kenk je klubu in kolesarstvu predan z vsem srcem in mu posveča ves svoj prosti čas.