Nagradi za zidanice in topilnico živega srebra

Objavljeno: 2. 11. 2020 ob 7:46 | Damijan Bogataj

Med prejemniki nagrad »Destination of Sustainable Cultural Tourism« sta turistični produkt Turizem v zidanicah s prvim mestom v kategoriji vinski turizem in Topilnica Hg Rudnika živega srebra Idrija z drugim mestom v kategoriji industrijska dediščina.

topilnica-2-11-2020.jpg

Nagrade »Destination of Sustainable Cultural Tourism«, ki jih podeljuje Evropska mreža za kulturni turizem, izboljšujejo prepoznavnost evropskih destinacij kulturnega turizma, ustvarjajo platformo za izmenjavo izkušenj in znanja ter spodbujajo mreženje med destinacijami. Tema letošnje podelitve nagrad je bila »Razvoj in promocija turističnih produktov kulturne dediščine«. Natečaj je bil odprt za turistične destinacije po Evropi v petih kategorijah. Med prejemnike nagrad se je v kategoriji industrijska dediščina na drugo mesto uvrstila Topilnica Hg Rudnika živega srebra Idrija, ki jo upravlja Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. V kategoriji vinski turizem je prvo nagrado prejel turistični produkt Turizem v zidanicah, ki ga je prijavil Konzorcij Turizem v zidanicah.

nagrada-topilnica-2-11-2020.jpg
navednice-modre_edited.png

Nagrada je v prvi meri veliko priznanje Centru za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija in njegovi ekipi, hkrati pa promocija za celotno destinacijo Idrija na področju dediščine v svetovnem merilu, na katero bi morali v prvi vrsti biti ponosni domačini, ki so jo skozi zgodovino soustvarjali ter z njo vsakodnevno živijo.

VALERIJA BOŽIČ

direktorica Zavoda za turizem Idrija

Valerija Božič, direktorica Zavoda za turizem Idrija, je ob tem za Idrijske novice povedala: »Dediščina živega srebra je eden glavnih stebrov turizma v občini Idrija, katerega glavna nosilna produkta sta Antonijev rov ter Topilnica Hg, ki si v zadnjih letih utrjuje svoj položaj ter prepoznavnost. Nagrada je v prvi meri veliko priznanje Centru za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija in njegovi ekipi, hkrati pa promocija za celotno destinacijo Idrija na področju dediščine v svetovnem merilu, na katero bi morali v prvi vrsti biti ponosni domačini, ki so jo skozi zgodovino soustvarjali ter z njo vsakodnevno živijo.«

Zmagovalce je izbrala žirija, sestavljena iz predstavnikov ECTN, Evropske potovalne komisije (ETC) ter drugih strokovnih institucij. V okviru natečaja je sodelovalo več kot 40 prijav iz 16 držav vključno s štirimi državami, ki niso članice EU. Razglasitev prejemnikov nagrad je potekala 22. oktobra v okviru letne konference ECTN, tokrat preko spleta.