KULTURA

Nagradi za mlade idrijske filmske ustvarjalce

Objavljeno: ponedeljek, 13. 12. 2021 ob 9:50 | Spletno uredništvo

Prejšnji teden smo poročali o uspehu filmskega krožka OŠ Idrija na festivalu v Indiji, skorajda istočasno pa je v Južni Ameriki potekal še en filmski dogodek. Na mednarodnem festivalu šolskih filmov FECEA (Festival Internacional de Cinema Escolar de Alvorada), ki se je odvijal v Alvoradi ob Porto Alegreju v Braziliji, so selektorji v tekmovalni program uvrstili oba filma v produkciji OŠ Idrija in KUD Birštat: Gremo v šolo! in Rada te imam, gozd.

filmarji-nagrada-13-12-2021.jpg
filmarji-nagrada-13-12-2021-.jpg

Vseh prispelih filmov je bilo preko 1.400, izbor se je v starostni kategoriji od šestega do devetega razreda skrčil na 31 filmov lokalne, brazilske in mednarodne produkcije. Oba filma sta v končni selekciji skupaj prejela tri nominacije – za najboljšo produkcijo, za najboljši film in najboljši scenarij. In rezultat? Razglasitev je prinesla odlično novico: Gremo v šolo! je osvojil glavno nagrado za najboljšo produkcijo, Rada te imam, gozd pa za najboljši scenarij.

Maruša Velikajne, članica filmske ekipe, je o snemanju in uspehu filma Rada te imam, gozd povedala: »Film smo snemali v prostem času, predvsem med vikendi. Spomnim se, da nam je šlo snemanje zgodbe dobro od rok, poleg tega nam je bilo še vreme precej naklonjeno, saj smo posneli nekaj res lepih utrinkov iz narave. Kar nekaj dni smo vložili v snemanje, še več pa v samo oblikovanje filma. Veseli me, da se je naš trud poplačal in da je naš film postal prepoznaven tudi na globalni ravni. Upam, da bo film izbran še na kakšen festival.«

filmarji-nagrada-13-12-2021-2.jpg

Alvorada (ime pomeni sončni vzhod) je mesto z nekaj več kot 200 tisoč prebivalci, pretežno je sestavljena iz spalnih naselij, večina aktivne populacije pa se na delo vozi v Porto Alegre. Znana je tudi kot »prestolnica solidarnosti«. Na njenem območju je več revnih četrti (favel) in dogodki, kot je filmski festival, mladim pomenijo možnost za ustvarjalno delo in jim tako tudi odpirajo nove življenjske priložnosti. Festival močno podpirata lokalna skupnost in šolski urad, zelo dobro pa je sprejet tudi med udeleženci z vsega sveta.