V Črnem Vrhu nagradili zaslužne

ZTA

Črni Vrh, 30. oktobra 2019

Dva dneva po državnem prazniku, dnevu suverenosti, ki ga obeležujemo 25. oktobra, je Krajevna skupnosti Črni Vrh pripravila slavnostno sejo, na kateri so se veselili novih prostorov za delovanje krajevne skupnosti, pevskih zborov in Kulturno umetniškega društva Sloga. Krajevna skupnost je ob tem vsem krajanom za njihovo prostovoljno delo za dobrobit vseh poklonila uro smeha s komikom Matjažem Javšnikom.

nagrade-cv-29-10-019.jpg

Slavnostne seje s podelitvami nagrad in pohval zaslužnim krajanom že nekaj let potekajo na julijski vaški praznik, na Marjetno nedeljo. Slednjo so z gasilsko veselico in športnimi igrami tudi letos obeležili, kar gre velika zahvala gasilcem in posameznikom, ki se trudijo, da je praznovanje tako, kot mora biti. Slavnostne seje pa tedaj ni bilo, ker so bili na delu krovci, ki so zamenjali streho dvorane in tudi krajevna skupnost še ni bila preseljena v nove prostore v starem vrtcu. Le-te, moderne prostore, pa so si lahko krajani ogledali pred nedeljsko slavnostno sejo.

Predsednik Krajevne skupnosti Črni Vrh Jernej Črnologar je v uvodnem nagovoru povedal, da je vesel, da so dobili nove prostore in pohvalil vse, ki so pomagali pri selitvi. Na kratko je orisal delo sveta v preteklem letu, od volitev je namreč že skoraj leto dni. Tedaj so krajani izvolili devet članov, danes pa jih za novo okroglo mizo sedi osem.

V nadaljevanju programa je spregovoril bivši predsednik KUD-a Sloga in nekdanji član sveta KS Lovrenc Habe, ki se je s problematiko reševanja kritine strehe dvorane in bivših prostorov KS intenzivno ukvarjal zadnji dve leti. »Sestankov je bilo precej, tudi elektronskih sporočil in klicev, pa usklajevanja mnenj, …« je povedal Lovrenc Habe. Izrazil je zadovoljstvo, da je bilo sodelovanje s prejšnjim županom in njegovimi sodelavci korektno in produktivno, izrazil pa je željo, da se dobro sodelovanje nadaljuje tudi v prihodnje, saj je treba v zelo dotrajane prostore vložiti še kar nekaj dela in sredstev. Jasno je povedal, kaj bodo vložila lokalna društva in kaj pričakuje od občine v prihodnjih letih.

Za več desetletno delo na področju družabnega dogajanja in prostovoljnega fizičnega dela na črnovrškem je Florjan Lampe prejel nagrado Krajevne skupnosti Črni Vrh. Že kot mlad fant pri štirinajstih letih je, po izgubi očeta, poprijel za vsako delo. Vedno je rad pomagal in svetoval, s svojo izvirnostjo pa je podal mnogo predlogov. Poleg oddaljene službe in svoje družine je našel čas za petje pri Mešanem pevskem zboru Frančišek Lampe in pri Moškemu pevskemu zboru Pobje. Z vso energijo vodi zadloško društvo Trma, organizira pohod in tek na Špičasti vrh, sodeluje pri kuhanju obroka za tekače ter poskrbi za druženje in dobro počutje. Vedno najde tudi čas za povezovanje ljudi in neumnosti, s katerimi nas nasmeji. Florjan je posnemanja vreden krajan!

Za neumorno strokovno delo na področju zborovskega petja je Veronika Škedelj prejela nagrado Krajevne skupnosti Črni Vrh. Veronika Škedelj je že kot osnovnošolka prejela mednarodno priznanje za barvno čipko. Je glasbeno nadarjena, saj je s svojim glasom in kot organistka spremljala MePZ Frančišek Lampe. Že od vsega začetka uspešno vodi MoPZ Pobje, ki je osvojil vrsto priznaj: Plaketo primorskega heroja Janka Premrla Vojka, Priznanje sveta KS za predanost zborovskemu petju, Spominsko plaketo za nesebično pomoč in razumevanje, Priznanje Cantaal Mar leta 2014 v Španiji, Priznanje za zanimivo sestavo in obrazložitev sporeda, Pirnatovo nagrado Občine Idrija in med drugim Srebrno priznanje na regijskem tekmovanju odraslih zborov. Uspešno vodi tudi Mešani pevski zbor Duri, s katerim so osvojili Zlato priznanje Cantaal Mar v Španiji, Zlato priznanje na regijskem tekmovanju v Postojni ter bili absolutni zmagovalci na tekmovanju na Malti. Veronika združuje pevce iz različnih krajev ter ponaša glas domačega kraja po Sloveniji in preko meja. Je čudovit zgled vztrajnosti in trdega dela.

Za dolgoletno skrbno, vestno delo na vseh področjih je prejel priznanje KS Črni Vrh

Adolf Rudolf, ki redno in vestno skrbi za središče kraja in park. Redno ga kosi ter odvaža pokošeno travo, morebitne veje, v jesenskem času pa pospravi odpadno listje. Prav tako ureja tudi pokopališče in njegovo okolico. Vedno rad priskoči na pomoč in ponudi roko vsakomur, ki jo potrebuje. Neguje lep in spoštljiv odnos, najprej do svoje mame Pavle, do sovaščanov in mladih v kraju. Odnose gradi na osnovi zaupanja. Adi je vzoren, pošten in delaven krajan Črnega Vrha.

Pohvalo za nesebičnost, požrtvovalnost in srčnost pa je prejel Matej Bonča, ki je lanskega 29. aprila na pohodu krajanov Idrijskega Loga nesebično in požrtvovalno pomagal sokrajanu, ki ga je obšla slabost in je doživel srčni zastoj. Na odmaknjenem terenu med Pevcem in Idrijskim Logom ga je oživljal ter ohranjal pri življenju vse do prihoda reševalne ekipe. Njegovo znanje, hitra, preudarna ter odločna reakcija je pripomogla, da je bolnik dočakal prihod reševalcev in helikopterja, ki ga je odpeljal na nadaljnjo zdravljenje v bolnišnico. Matej je svojo srčnost velikokrat izkazal tudi kot član PGD Črni Vrh. Mateju zato želimo, da ostane tak kot je – srčen, nesebičen in požrtvovalen.

Povezovalec večera Andraž Corn je povedal, da se v Krajevni skupnosti Črni Vrh zavedajo, da je med nami veliko ljudi, ki vsak dan požrtvovalno delajo za kraj in skupno dobro. »Na tem mestu bi se rad v imenu KS Črni Vrh zahvalil tistim, ki ste se v teh besedah našli. Naj vam energije ne zmanjka! Delajmo dobro in ostali bomo dobri,« je zaključil Andraž Corn, sicer tudi član KUD-a Sloga Črni Vrh. Kot zahvalo za ves trud, ki so ga in ki ga še bodo posamezniki in skupine vložili v skupno dobro, pa je KS podarila uro smeha z Matjažem Javšnikom, ki je poskrbel za nasmejan nedeljski večer.