KULTURA

Črnovrški osnovnošolci nagrajeni na mednarodnem natečaju

Objavljeno: četrtek, 4. 11. 2021 ob 9:21 - zadnja posodobitev: 5. 11. 2021 ob 12:19 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Okvirna tema 18. mednarodnega natečaja za najboljšo otroško in mladinsko knjigo mestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji se je glasila »O rekah, jezerih in morjih«. Temu primerno sta bili varstvo okolja in varstvo narave vodilni temi natečaja.

literati-cv-4-11-2021-3.jpg
literati-cv-4-11-2021-2.jpg

Mednarodna žirija je letos prebrala 108 knjig, ki jih je podpisalo 386 udeleženk in udeležencev iz Avstrije, Slovenije, Italije, Francije in Egipta. 54 prispevkov so na natečaj poslali mladi literarni ustvarjalci iz Slovenije, 17 slovenskih prispevkov pa je bilo nagrajenih.

Ob rednih nagradah je žirija podelila tudi dve posebni nagradi. Prvo so za knjigo z naslovom Dogodivščine želvice Flore prejele avtorice Hana Čuk, Alja Felc in Tinkara Habe ter njihova mentorica Maja Sever iz Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo. Drugo posebno nagrado žirije pa je prejela Nika Mravlja iz Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo za slikanico z naslovom Ribi se soočita s človeško malomarnostjo. Epidemija je vplivala na podaljšanje natečaja in tako je sedaj Nika Mravlja že dijakinja.

Ravnateljica Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo Karmen Simonič Mervic je ob tem za Idrijske novice povedala: »Ustvariti zgodbo in izdelati knjigo je dosežek že sam po sebi. Ko tvojo ustvarjalnost nagradijo na mednarodnem natečaju, je prejeta nagrada za ustvarjalke velik dosežek. Predvsem pa tudi spodbuda. V nastajanju je že nova zgodba in krešejo se ideje, kako jo vizualno predstaviti ne samo v knjižni obliki ampak tudi … To pa naj ta trenutek ostane še skrivnost.«

literati-cv-4-11-2021-2.jpg
karmen-simonic-mervic-10-9-2021-3.JPG
navednice-modre_edited.png

Ustvariti zgodbo in izdelati knjigo je dosežek že sam po sebi. Ko tvojo ustvarjalnost nagradijo na mednarodnem natečaju, je prejeta nagrada za ustvarjalke velik dosežek. Predvsem pa tudi spodbuda. V nastajanju je že nova zgodba in krešejo se ideje ...

KARMEN SIMONIČ MERVIC

ravnateljica OŠ Črni Vrh nad Idrijo