Nagrada za pametno mesto

Objavljeno: 18. 8. 2020 ob 7:12 | Spletno uredništvo

Konec meseca julija je mednarodno združenje ISGAN razglasilo prejemnike nagrade za odličnost na področju inovacij, integracij in preobrazbe sistemov pametnih omrežij. 

smartgrids.jpg

V konkurenci najboljših je zmagal japonsko-slovenski projekt NEDO pod okriljem glavnih partnerjev japonske agencije NEDO, Hitachi in ELES, ki obenem velja za največji in najzahtevnejši nacionalni projekt pametnih omrežij v Sloveniji, ki se izvaja v Ljubljani in Idriji.
Projekt NEDO je trenutno v zaključevanju druge faze. Razvojne aktivnosti so osredotočene predvsem na pametne skupnosti in njihove vloge v elektroenergetskem sistemu. V njih bodo pilotsko delovale številne nove rešitve s področja upravljanja energije, ki bodo v popoln energetsko oskrbni krog in nadzor povezala javne zavode in podjetja. Cilj je optimizirati rabo energije, povečati zanesljivost dobave in vzpostaviti sodelovanje pametnih skupnosti na trgih fleksibilnosti, tudi z uporabo baterijskih hranilnikov. V ospredju je projekt transformacije Idrije v pametno mesto.
V okviru projekta sodelujejo tudi številni slovenski partnerji od elektrodistribucijskih podjetij, ponudnikov rešitev, raziskovalnih institucij do lokalnih skupnosti. Kolektor Sisteh se v projektu NEDO pojavlja kot industrijski pogodbeni partner na področju vpeljave celovitih rešitev za optimizacijo izrabe električne energije z vpeljavo hranilnikov električne energije in naprednega energetskega upravljanja v javnih objektih. Kljub oteženim razmeram zaradi pandemije potekajo dela v drugi fazi izvedbe projekta v skladu z zastavljenim terminskim načrtom. »Glede na razvoj situacije aktivnosti sproti usklajujemo z japonskimi in domačimi partnerji, zaključek del je predviden do konca letošnjega leta,« so zapisali v sporočilu za javnost na sedežu skupine Kolektor. 

Pametna-mesta.jpg