V Rimu nagrada za idrijski film

Idrija, 30. oktobra 2019

uredništvo

Rimska četrt Garbatella je letos gostila filmski festival »Movies for European Education and Training«, ki povezuje šole po Evropi in tudi onkraj njenih meja. Spodbuja filmsko izražanje mladih ter prebuja kreativnost ter kritično razmišljanje o aktualnih tematikah.

sola-film---30-10-019.jpg

Idrijski mladi filmarji, ki delujejo na OŠ Idrija pod mentorskim vodstvom učiteljev Davida Steguja in Roberta Jereba, so film prijavili na festival in uspeli. Od 1.800 prijavljenih filmov iz 100 držav je žirija v tekmovalni program uvrstila le 49 filmov in med temi tudi film »Generacija Z: Ne al' ja?«. Na razglasitvi najboljših v Rimu pa je učitelj David Stegu v imenu mladih filmarjev iz Idrije prevzel v kategoriji Education Europe, nagrado »special mention«, ki pomeni 2. mesto v izredno močni konkurenci. To pa ni prva nagrada za ta film, saj je že pomladi prejel prvo nagrado na domačem natečaju Koraketa.

»Kljub resnično skromnim tehničnim pogojem in skopo odmerjenem času za snemanje, pa v filmu nastopajo učenke in učenci, ki so v tistem obdobju pokazali res odlično sodelovanje, ustvarjalnost, motivacijo ter zagnanost in so temo predstavili na svojevrsten, a predvsem pristen način, kar je prepoznala in ob koncu festivala primerno nagradila tudi strokovna žirija, ki so jo sestavljali tako režiserji kot tudi učitelji,« je v izjavi za Idrijske novice povedal učitelj David Stegu.

Kljub resnično skromnim tehničnim pogojem in skopo odmerjenem času za snemanje, pa v filmu nastopajo učenke in učenci, ki so v tistem obdobju pokazali res odlično sodelovanje, ustvarjalnost, motivacijo ter zagnanost in so temo predstavili na svojevrsten, a predvsem pristen način, kar je prepoznala in ob koncu festivala primerno nagradila tudi strokovna žirija.

David Stegu,

mentor na OŠ Idrija