KULTURA

Nagrada orion za Dušana Moravca

Objavljeno: petek, 16. 7. 2021 ob 12:04 | Damijan Bogataj

Društvo AIPA je letos prvič podelilo nagrade orion, ki so poimenovane po enem najsvetlejših ozvezdij na nebu. Dušan Moravec je prejel nagrado za režijo dokumentarnega filma Radio Gaga, ki je imel v konkurenci dokumentarnih filmov najvišjo gledanost.

radio-gaga-16-7-2021-4.jpg

Film so posneli ob 30. obletnici oddaje Radio Ga Ga. Predstavlja vpogled v delovanje oddaje in razumevanje, kako je nastala, se spreminjala in se ustalila v današnji obliki. Uporabljeni so video arhivski posnetki iz prvih let, kjer ob Sašu Hribarju, ki je od vsega začetka duša, energija in motor oddaje, v etru sodelujejo tudi Emil Filipčič in ostali začetniki te izjemne radijske oddaje. Poleg posnetkov oddaj iz različnih časovnih obdobij v filmu sodelujejo tudi nekateri ustvarjalci ter liki, ki so jih in jih še vedno imitira ekipa Radia Ga Ga.

dusan-moravec-16-7-2021.jpg

Pod film se je kot scenarist in režiser podpisal idrijčan Dušan Moravec

Kot so sporočili iz društva AIPA, so letos v prvi kategoriji za najbolj gledana domača avdiovizualna dela v kabelski retransmisiji v letu 2020 podelili sedem nagrad zvezde oriona, za igralske dosežke v letu 2020 so bile podeljene tri nagrade najsvetlejša zvezda, za avtorsko drznost in ustvarjalno izvirnost slovenskih avdiovizualnih del v letu 2020 pa so bile podeljene tri butnskale. Nagrade so delo akademskega kiparja, režiserja in člana AIPA, Mihe Knifica.

Prvo od sedmih zvezd oriona je dobila nadaljevanka Najini mostovi, katere najbolj gledana epizoda je lani zabeležila nekaj več kot 348.000 gledalcev. Drugo zvezdo oriona je dobila nadaljevanka Jezero z dobrimi 274.000 gledalci, tretjo zvezdo pa nadaljevanka V imenu ljudstva, pri kateri so na najbolj gledano epizodo izmerili slabih 268.000 gledalcev. Od četrtega do sedmega mesta so nagrade dobili film Gajin svet, dokumentarni film Radio Ga Ga, nadaljevanka Takle mamo ter restavrirani film Sreča na vrvici. Za igralske dosežke je komisija nagradila Manco Dorrer za vlogo v filmu Gajin svet ter Niko Rozman in Sebastiana Cavazzo iz nadaljevanke Jezero.

Pri nagradi butnskala, poimenovani po kultnem filmu Francija Slaka iz leta 1985, je žirija izbrala tri nagrajence. Po vrsti so butnskale dobili Tilen Artač in Igor Bračič za Malo teraso v sklopu oddaje Kaj dogaja, Valentina Smej Novak in Luka Novak za serijo 50 knjig, ki so nas napisale ter Ajda Smrekar, Eva Mahkovic in Sebastian Cavazza za oddajo na spletu Teme karantene.

radio-gaga-16-7-2021-2.jpg

Film predstavlja vpogled v delovanje oddaje Radio Ga Ga in razumevanje, kako je nastala, se spreminjala in se ustalila v današnji obliki

Pod film se je kot scenarist in režiser podpisal idrijčan Dušan Moravec, ki je ob tem za Idrijske novice povedal: »Te nagrade sem posebej vesel saj je ne podeljujejo komisije ampak gledalci. Filme konec koncev delamo za gledalce in ti so najboljši ocenjevalci. Še vedno velja stara resica, da če je film dober, zagotovo najde tudi veliko gledalcev. Zadovoljen sem tudi zato, ker si je dokumentarni film uspel izboriti mesto med najbolj gledanimi medijskimi vsebinami.«

saso-hribar-16-7-2021-2.jpg

Dokumentarec Radio Gaga je prejel nagrado za 183.565 gledalcev. V skupni razvrstitvi je to peta najbolj gledana oddaja lanskega leta, med dokumentarci pa je na prvem mestu.

Podatki o gledanosti, na katerih temeljijo nagrade, pa kažejo na to, da slovenska dela ne samo, da so gledljiva, temveč tudi, da so očitno tudi izjemno dobro gledana. Med 50 najbolj gledanimi jih najdemo kar deset, kar trije so med TOP 5, tudi najbolj gledano AV delo je domače, žanrsko pa prevladujejo komedije, ljubezenski filmi in drame.

Nagrajeni dokumentarni film Dušana Moravca si lahko ogledate s klikom na povezavo.