Nagrada haikuju Olge Kolenc

Objavljeno: 3. 12. 2019 ob 11:05

Damijan Bogataj

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu v Ljubljani je Kulturno umetniško društvo Apokalipsa razglasilo zmagovalce 21. Mednarodnega natečaja za najboljši haiku. Med 473 haikuji in 80 sodelujočimi avtoricami in avtorji je velik uspeh doživela Olga Kolenc.

poclain-29-11-2019.jpg

Komisija v sestavi Edin Saračević, Silva Trstenjak in Alenka Zorman je podelila tri enakovredne prve nagrade in eno od teh je prejela vojskarska rojakinja Olga Kolenc, ki živi in ustvarja v Novi Gorici. 

Med sodelujočimi so bili poleg slovenskih tudi ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije in Srbije. Poleg treh enakovrednih prvih nagrad je komisija pohvalila še enajst haikujev in 34 haikujem podelila objavo v reviji Apokalipsa. Komisija se je odločila izpostaviti kar 48 oziroma dobrih 10 % vseh prispelih haikujev. Pri izbiri sta jo, manj kot klasična oblika 5-7-5 zlogov, vodila predvsem zanimivost in izvirnost tematike ter iskrenost v doživetju trenutka.
Olga Kolenc je na Mednarodnem natečaju za najboljši haiku zmagala že leta 2007.

Literarna ustvarjalka Olga Kolenc se je rodila na Vojskem nad Idrijo, že vrsto let pa živi in ustvarja v Novi Gorici. Od leta 1998 je aktivna članica Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Razvila je lastno tehniko slikanja. Sodelovala je na enaindvajsetih samostojnih in na več kot sto skupinskih razstavah doma in v tujini. Je dobitnica štirih prvih mednarodnih nagrad, ene druge ter več pokalov in priznanj. Izraža se tudi z ilustracijo, umetniško in okoljsko fotografijo, prozo in poezijo. Literarna dela skupaj s fotografijami objavlja v uveljavljenih slovenskih revijah, v različnih zbornikih in koledarjih. Leta 2006 je izšla njena pesniška zbirka z naslovom Pot preobrazbe. S področja poezije in proze je doslej prejela sedem nagrad in eno priznanje. 

olga-kolenc-3-12-019-2.JPG

pod starim kostanjem
od najine klopce
le še skelet

nagrajeni haiku Olge Kolenc