Nacionalni inštitut razvija zdravilo

Objavljeno: 7. 4. 2020 ob 7:21 - Avtor: spletno uredništvo

Kot je včeraj poročala Slovenska tiskovna agencija, je Nacionalni inštitut za biologijo skupaj s slovenskimi in mednarodnimi partnerji zasnoval konzorcij, ki bo sodeloval pri razvoju zdravil in diagnostikov za premagovanje infekcij s koronavirusom.

koronavirus-5.jpeg

Cilj konzorcija je boj proti koronavirusni bolezni. Ker je cepivo za ta virus šele v razvoju, je potrebno nemudoma razviti učinkovite načine zdravljenja, da bi zmanjšali vnetni proces in trajne okvare pljuč. V prvem delovnem sklopu projekta bodo uporabili protivirusno zdravilo, ki ga bodo z inovativnim pristopom vnesli v okužene celice in preprečili razmnoževanje virusa sars-cov-2, so zapisali v sporočilu za javnost.

Konzorcij, v katerem ima raziskovalno vlogo Nacionalni inštitut za biologijo, se je prijavil na razpis evropskega raziskovalnega programa Obzorja 2020 IMI - Pobuda za inovativna zdravljenja z naslovom Razvoj zdravil in diagnostikov za premagovanje okužb z novim koronavirusom. Prijavljeni projekt nosi akronim FAC - Fight Against Corona!, vodilni partner pa je biotehnološko podjetje Educell.

Koordinator tega projekta je direktor podjetja Educell Miomir Knežević, v mednarodni konzorcij pa so se vključili slovenski raziskovalci z Nacionalnega inštituta za biologijo, fakultete za farmacijo, Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete in podjetje Omega. Poleg slovenskih partnerjev sta se v konzorcij vključili še dve univerzitetni bolnišnici iz Italije in Nemčije ter številna podjetja iz Italije, Švice, Izraela, Indije, Velike Britanije, Nemčije in ZDA.

Projekt je usmerjen k dvema ciljema. Pri bolnikih, ki so že hudo bolni, bodo razvili in standardizirali terapevtske celice, ki so se izkazale za učinkovite. S tem bi zmanjšali potrebo po dihalnih napravah za zmanjšanje vnetja pljuč in življenjsko prizadetost. Drugi cilj je preprečiti razvoj komplikacij in vnetja pljuč ter vzporedno klinično preizkusiti učinkovitost nove protivirusne spojine, s katero bi lahko preprečili, omejili ali celo izkoreninili virusno obremenitev pri osebah, okuženih novim koronavirusom, so projekt predstavili na inštitutu.