Nace Breitenberger je mentor z velikim srcem

Objavljeno: 7. 10. 2020 ob 8:37 - posodobljeno: 8. 10. 2020 ob 8:02 | Spletno uredništvo

Ob tednu otroka je bil gost v TV studiu Idrijskih novic učitelj, planinski mentor in prostovoljec pri Tom telefonu Nace Breitenberger iz Idrije. V pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem je predstavil delovanje projekta in stiske otrok ter mladostnikov.

Zveza prijateljev mladine si je ob letošnjem tednu otroka izbrala slogan »Odgovor je pogovor«. Z njim so želeli podčrtati pomen živih socialnih stikov in neposrednega pogovarjanja tako mladostnikov z vrstniki kot tudi otrok s starši in vzgojitelji. S projektom Tom telefon so začeli pred 30 leti. Takrat še ni bilo mobilnih telefonov in otroci, ki so klicali na številko Tom telefona, so se posluževali javnih govorilnic ali domačih telefonov. Razvoj tehnologij je govorilnice povsem izrinil in tudi domači telefoni so postali že prava redkost. Zato se v današnjem času otroci najpogosteje odločajo za klic na Tom telefon s svojega mobilnega telefona, kar v določeni meri tudi spreminja njihove navade.

Idrijski učitelj Nace Breitenberger je vključen v sistem Tom telefona kot prostovoljec že 28 let. Opravil je že nešteto ur pogovorov s klicatelji iz vseh predelov Slovenije. Sam nikoli ne ve, kdo ga kliče, saj podatki o klicateljih niso na voljo. Po barvi govorice in poznavanju narečij pa lahko včasih sklepa s katerega dela Slovenije je prišel klic. Sam ugotavlja, da je bilo v času epidemije sprva nekaj manj klicev, a se je število teh v poletnih mesecih spet vrnilo na povprečje zadnjih let.

nace foto oi.jpg
navednice-modre_edited.png

Prav gotovo si zadovoljen, ko nekomu nekaj daš. In vidiš, da si dal na pravo mesto, da je nekdo tudi hvaležen za to, čeprav ne potrebujemo zahval in plačil, … dobro pa dene, če vidiš, da so opazili tvoje delo, da si nekaj naredil, kar lahko tudi ne bi. Lahko vsega tega ne bi bilo, bi pač nekdo drug to opravil, ali pa nenazadnje tudi nihče.

tom-telefon-7-10-2020-2.jpg

Otroci so zaradi sodobnega načina življenja pogosto osamljeni. Posebej ga pretresejo pogovori, v katerih otroci govorijo o samopoškodovanju ali celo samomorilnosti. Taki pogovori so za vsakega od sogovornikov in svetovalcev zelo zahtevni. Te težke teme, pri reševanju katerih pomaga po svojih močeh, se mu »nabirajo v nahrbtniku«, ki ga simbolično prazni tudi na planinskih poteh. Sam je že desetletja mentor mladim planincem in v zadnjih letih njegove ekipe mladih planincev na tekmovanju Mladina in gore posegajo po najvišjih mestih. To je vsekakor plod odličnega mentorskega dela, kar priznavajo tudi v drugih predelih Slovenije.

Kljub upokojitvi je Nace Breintenberger še vedno aktiven tudi za katedrom. Na Osnovni šoli Idrija kot prostovoljec poučuje slovenščino otroke, priseljene iz drugih držav. Korak za korakom jih vodi v svet jezika, ki je za mnoge kar zahteven. Občuduje njihovo zavzetost in poudarja, da so tudi otroci beguncev in delovnih migrantov, prav taki kot ostali šolarji iz Idrije, nagajivi, zvedavi, včasih zasanjani, a vedno polni želje po novih znanjih.

navednice-modre_edited.png

Lepo je, da se opravljeno delo sliši in vidi. Sam jemljem to, kot svojo nalogo. Sem učitelj stare sorte. Včasih so nas učili, da se učiteljevo delo ne konča, ko je konec pouka. 

navednice-modre_edited.png

Strokovnjaki so že ugotavljali, in tudi še bodo, kaj bo na medsebojnih odnosih pustila ta bolezen. Tudi če se nas ne bo prijela, bo na duševnosti ostalo ... Na duševnosti otrok je že marsikaj vidno.

VIDEO POSNETEK

nace-breitenberger-7-10-2020-3-1.jpg

PODCAST | AUDIO POSNETEK

Nace BreitenbergerIdrijske novice studio
00:00 / 25:04

Leta 2018 so Naceta Breitenbergerja poslušalci radijskega programa Val 202 razglasili za osebnost tedna. Kot pravi sam, teh časti ne potrebuje, je pa vesel, če je njegovo delo in delo njegovih sodelavcev opaženo in spoštovano. Lansko leto mu je predsednik države Borut Pahor podelil posebno priznanje za prostovoljsko delovanje, leto prej pa je prejel še nagrado državnega sveta.

Sogovornika v TV studiu Idrijskih novic sta zanimiv pogovor sklenila z verzom Toneta Pavčka, ki je zapisal: »Ta svet je lep, če nekomu nekaj daš.« In ta misel je moto javnega delovanja Naceta Breitenbergerja na številnih področjih. Več in podrobneje pa si poglejte v video posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic.