Na Rallyju Železniki slavje Turka in Kacinove

Objavljeno: 14. 9. 2020 ob 7:31 | Avtor: Erik Logar

V okolici Dražgoš in Davče je potekal drugi letošnji reli državnega prvenstva, 7. Rally Železniki, na katerem je nastopilo 69 posadk. Z zmagami na vseh šestih hitrostnih preizkušnjah sta si zmago privozila Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 R5).

reli-14-9-2020-2.jpg

foto: Primož Habjan

Po 81 kilometrih odpeljanih hitrostnih preizkušenj sta si privozila 31 sekund prednosti pred Aljošo Novakom in Jako Cevcem (škoda fabia R5), na tretjo stopniško pa sta se uvrstila Aleš Zrinski in Rok Vidmar (ford fiesta R5), ki pa sta zaostala že skoraj 3 minute. Enak je bil tudi vrstni red za prvenstvo srednjeevropske cone.

navednice-modre_edited.png

Kljub kratki sezoni in s tem povezanim večjim pritiskom sva se z Blanko na start podala sproščena. V prvem delu relija nama je sicer nekoliko ponagajala tehnika, saj sva imela težave z enim od amortizerjev, a kljub temu sva tudi to hitrostno preizkušnjo uspela dobiti. Ekipa je napako uspešno odpravila in tako smo lahko nadaljevali v konstantnem in dovolj ostrem ritmu. Na koncu se veseliva nove zmage, ob tem pa čestitava tudi organizatorju in ostalim posadkam.

ROK TURK

reli-14-9-2020.jpg
reli-14-9-2020-4.jpg

Med 50 posadkami, ki so prispele do cilja, sta si dvanajsto mesto privozila Darko Peljhan in Matej Čar (vw proto), mesto za njima pa sta se uvrstila Simon Mlinar in Erik Bizjak (peugeot 208 R2). Slednja sta nekaj časa izgubila ob vrtenju na prvi preizkušnji v Davči, obenem pa sta imela nekaj tehničnih težav, zaradi česar se nista mogla potegovati za zmago v diviziji 2 in bila na koncu v tej razvrstitvi tretja. V tej diviziji so številni gledalci spremljali oster boj za zmago med posadkama Marko Grossi – David Kavčič (peugeot 208 R2) in Tim Novak – Uroš Ocvirk (ford fiesta rally 4), katerega sta dobila prva, a s prednostjo vsega dveh sekund. Še pred zadnjo preizkušnjo je bila razlika še manjša, le dve desetinki sekunde.

reli-14-9-2020-3.jpg

Jure Jereb in Boštjan Vidmar sta se zavihtela na stopničko za tretje mesto v diviziji 1

Jure Jereb in Boštjan Vidmar (vw polo 1.4) sta se zavihtela na stopničko za tretje mesto v diviziji 1, na četrto mesto pa se je uvrstila posadka David Pivk Tadej Rupnik (vw polo 1.4). Ponovno sta veliko aplavzov požela tudi Andrej Mrak in Jani Drnovšček v fičku, v cilj sta pripeljala kot 49. med 50 uvrščenimi posadkami. Manj zadovoljna pa sta reli zapuščala Matic Humar in Matic Peternel (renault clio), po drugem času v diviziji 3 na prvi hitrostni preizkušnji jima je namreč na drugem odpovedala tehnika in sledil je odstop.

Naslednji reli v Sloveniji bo potekal 25. oktobra v Idriji.

Martin in Miran Mlinar (peugeot 208 R2) sta bila skupno petnajsta in peta v diviziji 2. Že po drugi preizkušnji sta morala odstopiti Jan Medved in Izidor Šavelj, k odstopu so ju prisilile tehnične težave na njunem dirkalniku, sicer bi se tudi ta posadka borila za stopničke v diviziji 2. Dvajseto mesto sta si privozila Mitja Klemenčič in Damjan Jeram (ford fiesta proto), le štiri mesta za njima pa je bila v cilju najhitrejša posadka divizije 1. To sta bila tokrat Franci Božič in David Vončina (škoda fabia 1.4), ki sta vse do zadnjih metrov dirke bila boj z Nejcem Mrakom in Darkom Vončino (suzuki swift). Mrak je sicer na zadnji preizkušnji prehitel Božiča za 10 sekund, a si je slednji pred tem privozil dovolj prednosti in na koncu je razlika znašala 6,8 sekunde.

reli-14-9-2020-5.jpg