Na radiu brali odlomek iz novega romana

Objavljeno: četrtek, 1. 4. 2021 ob 9:11 - zadnja posodobitev: 1. 4. 2021 ob 10:01 | Spletno uredništvo

V oddaji Literarni nokturno na tretjem programu Radia Slovenija so predstavili odlomek iz novega mladinskega romana Mateje Perpar z naslovom Nad obzorji.

mateja-perpar--1-21-7-020.jpg

Matejo Perpar je v pisateljski rezidenci v Idrijski rudarski hiši obiskal župan Tomaž Vencelj

Avtorica je radijska sodelavka, pisateljica in dramatičarka Mateja Perpar, ki je svoja najstniška leta preživela kot dijakinja idrijske gimnazije. V romanu se simpatična šiškarska družina Jenko iz Ljubljane preseli v Idrijo, kjer začnemo spoznavati svet Ljubljančana Roka in Idrijčanke Mance. Pripoved je postavljena v čas po prvem valu širjenja koronavirusa. »Nekaj zapisanega,« pravi avtorica v uvodu h knjigi, »je povzetega po resničnih dogodkih, nekaj je izmišljenega, mogoče je zraven tudi kanček upanja na boljše čase. Mularija je spet v šoli, pouk poteka normalno, vse običajne najstniške dejavnosti prav tako. Vpliv virusa je pretresel temelje vsakdanjega življenja ter spodbudil vse generacije k premisleku o posledicah pohlepa in potrebi po solidarnosti,« še dodaja.

perpar-1-4-2021.jpg
idrijska-rudarska-hisa-prikazna.jpg

Knjiga je nastala med avtoričinim bivanjem v pisateljski rezidenci v Idrijski rudarski hiši, ki jo je julija 2020 organizirala Založba Bogataj.

Odlomek iz romana je interpretiral dramski igralec Blaž Šef, oddajo je glasbeno opremila Darja Hlavka Godina, za ton in montažo je poskrbel Vojko Kokot, kot režiserka pa se je pod oddajo podpisala Špela Kravogel.

S klikom na fotografijo lahko poslušate prebrani odlomek iz novega romana Mateje Perpar.