|

Na pragu poletja Idrija oživi

Objavljeno: 19. 6. 2020 ob 10:35 | Avtor: spletno uredništvo

V Idriji bo to soboto, 20. junija, posebej živahno. V teh dneh bi, po tradiciji, v mestu potekal Festival idrijske čipke, ki se letos zaradi korona krize seli na splet. Kljub temu pa organizatorji ponujajo pester nabor prireditev.

idrija-ozivi--2-19-6-020.jpg

Tradicionalnega klekljarskega tekmovanja ne bo. So pa kljub temu pod okriljem Zavoda za turizem in ob sodelovanju številnih organizatorjev ter ponudnikov pripravili celodnevno prireditev "Idrje! Oživi"!

Dogodki se bodo odvijali na 14 različnih prireditvenih lokacijah po celem mestnem jedru. Za pravo prireditveno vzdušje bodo skrbeli glasbeniki, od domačega rudarskega pihalnega orkestra do solističnih komornih nastopov in glasbenikov, ki igrajo popularno glasbo. Idrija bo predstavila tudi tehniško, kulturno in naravno dediščino z organiziranimi vodenimi ogledi ter kulinariko s tradicionalnimi idrijskimi žlikrofi. Na gradu bodo izpeljali Poletno muzejsko noč, kot obljubljajo v Antonijevem rovu ter topilnici pa bo nepozabno tudi doživetje z idrijskimi rudarji ter obisk rudarjeve žene v zaščiteni rudarski hiši v Bazoviški ulici.

Kot organizatorji se pod dogodke podpisujejo Občina Idrija in Zavod za turizem Idrija ter Center za upravljanje z dediščino živega srebra, Mestni muzej Idrija, Čipkarska šola Idrija, Društvo klekljaric idrijske čipke, Godbeno društvo rudarjev Idrija, Idrijsko-cerkljanska razvojna acencija ICRA, Zavod ID20, Praznik idrijskih žlikrofov, Gostilna Kos, Slaščičarna Gabron, Gostišče Barbara in Galerija Bar.

O načrtovanih dogodkih, ki naj bi bili v prihodnjih letih temelj za korenito posodobitev Festivala idrijske čipke, je v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem v Studiu Idrijskih novic spregovorila direktorica Zavoda za turizem Valerija Verhovnik.

idrija-ozivi--4-19-6-020.jpg