Na Porezen in nazaj v uri in 22 minutah

Objavljeno: sreda, 18. 11. 2020 ob 13:30 | Spletno uredništvo

Jošt Lapajne je izvrsten gorski tekač in tekač na smučeh. S to obliko športa se je srečal v gimnazijskih letih, ko se je preko orientacije pobližje seznanil še s tekom.

jost-lapajne-18-11-2020-5.jpg

Jošt Lapajne sodi tudi med najboljše gorske tekače. V letošnjem letu zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer tudi ta športna panoga deli usodo ostalih. Že napovedano svetovno prvenstvo je odpadlo in z njim tudi priložnost za odličen rezultat. Na izbirnem tekmovanju je zmagal, a mu to ni kaj prida pomagalo, saj svetovnega prvenstva naposled ni bilo. V senci tega pa je potekalo državno prvenstvo v smučarski orientaciji, kjer se je Jošt Lapajne zavihtel na prvo mesto.

Kot trener v Tekaško smučarskem klubu Idrija skrbi za sistematično delo z mlajšimi selekcijami nadebudnih tekačev. Skupaj z Dragom Kavčičem skrbita za 18 mladih tekačev, ki si ob nabiranju kondicije širijo tudi znanja o različnih oblikah teka.

navednice-modre_edited.png

Vedel sem, da grem iz Cerknega na Porezen pod eno uro. Potem mi je uspelo še precej bolje. Samo poskušal sem odteči čimhitreje gor in dol. Malo čudno so me gledali na vrhu, saj sem se samo dotaknil skulpture in takoj tekel nazaj dol.

jost-lapajne-18-11-2020-6.jpg

VIDEO POSNETEK

jost-lapajne-18-11-2020-3.jpg
in-studio-2.jpg

Da je Jošt Lapajne res vrhunski tekač, je dokazal to poletje, ko je tekel iz Cerknega na Porezen in nazaj. Za ta zahteven gorski vzpon in povratek je potreboval le uro in 22 minut, kar je po doslej znanih podatkih rekord. Ob povratku pa je povedal, da je imel še nekaj rezerve in da bo prihodnje leto ob primernih pogojih zagotovo tekel hitreje kot letos.

V času pomladne karantene je s kolesom obiskal vseh 38 naselij v občini Idrija, v prihodnje pa razmišlja o tem, da bi v obliki štafetnega teka s kolegi pretekel traso občinske meje.

Kaj načrtuje za prihodnje leto, pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic. Z Joštom Lapajnetom se je v studiu pogovarjal Erik Logar.