Na Kobalovih planinah preizkusili novo žičnico

Objavljeno: četrtek, 3. 6. 2021 ob 7:42 | Spletno uredništvo

V petek, 28. maja, so na turistični kmetiji Podobnik v Idriji predstavili mobilne gozdarske žičnice podjetja Uniforest. Dogodka, ki je potekal na pobočju Kobalovih planin, se je udeležilo 25 obiskovalcev. Podjetje Uniforest je skupaj s Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo iz Postojne predstavilo izboljšano mobilno gozdarsko žičnico, ki je v celoti plod njihovega znanja in tehnologije.

zicnica-3-6-2021.jpg

Žičnico so na parceli kmetije Podobnik na pobočju Kobalovih planin preizkušali v mesecu maju in v okviru projekta, s katerim so želeli izboljšati mobilno gozdarsko žičnico. Razvoj gozdarske mehanizacije se stalno odziva potrebam varnega, trajnostnega in učinkovitega gospodarjenja z gozdom. Rezultat dela razvojnega oddelka v podjetju Uniforest so profesionalni gozdarski stroji ter tudi izboljšana mobilna gozdarska žičnica. Ta je varna in cenovno dosegljiva za kmetije in manjše podjetnike, ki se ukvarjajo z gozdarstvom.

Zmogljivost izvleka žičnice je do 40 kubičnih metrov lesa dnevno, hitrost dela pa je odvisna tudi od konfiguracije terena in tipa lesa. Vse funkcije žičnice so krmiljene hidravlično preko daljinskega upravljalnika. Zaradi njene kompaktnosti je še posebej primerna za težko dostopne terene, kjer traktorsko spravilo ni mogoče. Žičnica se preko tritočkovnega priklopa namesti na večji traktor, manipulacija lesa pa poteka po zraku. Tako spravilo z žičnico zmanjša potrebe po gozdnih vlakah in obenem manj posega v gozdna tla ter podrast.

Naslednji preizkus iste mobilne gozdarske žičnice bo potekal v septembru na Nanosu, izvedel pa ga bo projektni partner Kmetija Černigoj.

zicnica-3-6-2021-2.jpg