ČAS IN LJUDJE

Na današnji dan se je rodil Peter Jereb

Objavljeno: četrtek, 1. 7. 2021 ob 13:47 | Spletno uredništvo

Peter Jereb se je sicer res rodil v Cerknem, a je trajne glasbene sledi pustil v Litiji, kjer se ga še danes spominjajo z velikim spoštovanjem kot občinskega tajnika, skladatelja in zborovodjo. Zadnje prebivališče skladatelja je bil Farbarjev Turn, kjer je 3. oktobra 1951 tudi umrl. Pokopan je na litijskem pokopališču.

Peter Jereb je imel absoluten posluh in dober glas. Začel se je učiti igrati na violino, ki mu jo je prinesel oče z nekega potovanja, in se navdušil nad glasbo. V tistem času so imeli v Cerknem že Društvo Čitalnica, ki je imelo tudi glasbeni oddelek. V ranem otroštvu je postal sirota, zato je zanj skrbel stric, ki je bil župnik v Tunjicah. Leta 1887 je z odličnim uspehom končal orglarsko šolo v Ljubljani in se zaposlil v Litiji, kot tajnik občine in organist v cerkvi. Poleg službe je opravljal še vrsto drugih del. Bil je tajnik in blagajnik gasilskega društva, pevovodja Lipe, vodja litijskega orkestra, kapelnik litijske gasilske godbe, …

Skladal je predvsem zborovske skladbe, pisal pa je tudi skladbe za klavir in koračnice. Jerebova prva zbirka pesmi je izšla v samozaložbi leta 1924 z naslovom Deset moških in mešanih zborov. Najbolj znane Jerebove pesmi so: O kresu, Moj deklič, Planinam, Pelin roža, Noč na vasi, … V Cerknem ostaja skladatelj bolj ali manj pozabljen.