Morilcu grozi 15 let zapora

Objavljeno: sreda, 24. 3. 2021 ob 8:37 | Damijan Bogataj

Marino Pangos, vodja kriminalistov na policijski upravi v Novi Gorici, je včeraj stopil pred novinarje in predstavil potek policijske preiskave v Idriji in Spodnji Idriji. Policisti so v zadnjih dneh intenzivno zbirali informacije in razčiščevali okoliščine, v katerih je zaradi hudih poškodb glave pred dobrim tednom dni umrl 55-letni Peter M. z Vojskega. Policisti so izsledili osumljenca za umor in ga z ovadbo predali preiskovalni sodnici. Ta je zanj odredila pripor.

umor-marino-24-3-2021.jpg

Marino Pangos, vodja kriminalistov na policijski upravi v Novi Gorici, je včeraj stopil pred novinarje in predstavil potek policijske preiskave v Idriji in Spodnji Idriji

48-letnega osumljenca so kriminalisti in policisti v petek, 19. marca popoldne, s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma zahrbtnega umora 55-letnega Petra M. izročili v nadaljnji postopek dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju odredila pripor.

Če mu bodo tožilci dokazali očitani umor na zahrbten način, ga skladno z določili Kazenskega zakonika čaka najmanj 15 let zapora.

V lanskem letu so na območju Policijske uprave Nova Gorica obravnavali štiri poskuse uboja in en umor. Vsi ti primeri so se zgodili na območju policijskih postaj Nova Gorica in Idrija. Letos so obravnavali en poskus uboja na območju Policijske postaje Nova Gorica in nedavni primer umora na območju Policijske postaje Idrija.

Nasilna smrt 55-letnega Petra M. med domačini v Spodnji Idriji še vedno odmeva, saj je bil miren in nikoli ni iskal prepirov. Živel je v podstrešnem stanovanju na Slovenski cesti v Spodnji Idriji, kjer je bil eden od sosedov prejšnji teden pozoren na to, da je njegov poštni nabiralnik že več dni poln. Poklical je policijo in idrijski policisti so v stanovanju manjšega večstanovanjskega objekta ob glavni cesti našli 55-letnega moškega, ki ni kazal znakov življenja. Kraj nejasne smrti si je takoj ogledala zdravnica iz Zdravstvenega doma Idrija in ko je bilo jasno, da gre za nasilno smrt, je nadaljnjo preiskavo primera prevzela ogledna skupina kriminalistov Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica.

Poleg policistov in kriminalistov sta si kraj najdbe pokojnika ogledali tudi preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice ter po odredbi sodnice tudi strokovnjak sodno-medicinske stroke z Inštituta za sodno medicino v Ljubljani. Na obdukciji v Ljubljani so potrdili domnevo o nasilni smrti. Za 55-letnega Petra M. so bili usodne hude poškodbe glave, ki so nastale zaradi udarcev s sekiro.

Z zbiranjem podatkov so kriminalisti prišli na sled 48-letnemu občanu, ki je bil večkrat na obisku pri pokojnem 55-letniku. Osumljenca za umor so v sredo, 17. marca zvečer, prijeli v Idriji in mu odvzeli prostost.

Z zbiranjem podatkov so kriminalisti prišli na sled 48-letnemu občanu, ki je bil večkrat na obisku pri pokojnem 55-letniku. Osumljenca za umor so v sredo, 17. marca zvečer, prijeli v Idriji in mu odvzeli prostost. Še isti dan je Okrožno sodišče v Novi Gorici izdalo odredbo za hišno preiskavo v stanovanju, kjer 48-letni osumljenec prebiva. Med hišno preiskavo, ki je potekala naslednjega dne, so policisti in kriminalisti našli in zasegli predmete, ki bodo služili kot dokaz za kaznivo dejanje umora. Vzporedno s hišno preiskavo so policisti zbrali tudi številna pričevanja znancev in prijateljev, s pomočjo katerih bodo rekonstruirali dogajanje v času umora v Spodnji Idriji.

umor-24-3-2021.jpg

Idrijski policisti so v stanovanju večstanovanjskega objekta ob glavni cesti v Spodnji Idriji našli 55-letnega moškega, ki ni kazal znakov življenja. / foto: zajem zaslona Google Street View