Mojca Jeram z Ivano Orleansko

Objavljeno: sreda, 12. 5. 2021 ob 13:41 | Spletno uredništvo

Mojca Jeram iz Cerknega sodi v novo generacijo glasbenih ustvarjalcev, ki jih ne povezuje le naklonjenost do glasbe in vsega lepega ampak tudi smelo soočenje z izzivi, ki jih omogočajo sodobne tehnologije.

mojca-jeram-12-5-2021-6.jpg

Še pred desetletjem je bilo nemogoče posneti skladbo za več inštrumentov in glas kakovostno kar v domači garaži. Z razvojem sodobnih računalniških tehnologij je to danes povsem mogoče. In da so lahko ti domači posnetki na kar primerni zvočni ravni, potrjuje tudi Mojca Jeram iz Cerknega. Svoj glasbeni prvenec je namreč zasnovala sama, zanj posnela vse inštrumente, se naučila tudi mešanja in končne produkcije ter izdala ploščo.

navednice-modre_edited.png

Duh Ivane Orleanske je ves čas nastajanja albuma bedel nad menoj in zato je prav, da album nosi njeno ime.

mojca-jeram-12-5-2021-7.jpg

»Glasba je neločljiv del mojega življenja. Že od malega sem pela sama ali pa v duetu z mamo v domači kuhinji med pomivanjem posode,« je povedala v pogovoru z Vesno Marinac v TV studiu Idrijskih novic. V zadnjih trinajstih letih aktivnega ukvarjanja z glasbo se je preizkusila že v številnih žanrih. Kot vokalistka je sodelovala v punk-metal zasedbi, rock bandu in kantavtorskem duetu. Velik nahrbtnik izkušenj ji je ob začetku solistične kariere prišel še kako prav. Povezana z naravo v njej išče odgovore na temeljna življenjska vprašanja, ki človeka spremljajo najpogosteje v težkih trenutkih njegovega življenja.

Leta 2019 je izdala prvi album, letos mu je sledil drugi z naslovom Jeanne D’ Arc. V njem izpoveduje občudovanje do Ivane Orleanske, ki je kot 17-letno dekle osvobodila Francoze pred Angleži, kar ji je tudi uspelo. Z mislijo na njeno zgodbo je Mojca Jeram snovala zadnji album in zato je bilo povsem logično, da ga je tudi poimenovala po tej junakinji. »Njen duh je ves čas nastajanja tega albuma bedel nad menoj in zato je prav, da album nosi njeno ime.«

VIDEO POSNETEK

mojca-jeram-12-5-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

Mojca Jeramkantavtorica
00:00 / 15:57

Preko sodobnih glasbenih platform je svojo glasbo ponudila potencialnim poslušalcem in kupcem, ob zatonu tehnologije zgoščenk pa postajajo te oblike pretočnih vsebin skoraj edini kanal. Preko enega od teh ponuja tudi izdelke, kot so skodelice, majice in drugo.

Avtorske pravice zanjo ščiti ugledna organizacija iz ZDA, ki ji tudi mesečno izplačuje tantieme. Zato pri snovanju besedil stavi na angleščino, ki je v glasbenem smislu univerzalni jezik.

Kam jo bo v prihodnje odneslo življenje, ne ve. Odprta za novosti in spodbude išče sorodne duše in se z njimi pogovarja, kar jo izpolnjuje kot izvirno in prodorno ustvarjalko.

Več in podrobneje pa v pogovoru iz TV studia Idrijskih novic, v katerem je predstavila tudi novi videospot za skladbo z naslovom Dreamer.