Mladinci imajo »Ključ do solidarnosti«

Objavljeno: 16. 12. 2019 ob 11:38 / posodobljeno: 16. 12. 2019 ob 11:56

Mladinski center Idrija je prejel »Ključ do solidarnosti«, ki ga podeljuje Zavod Movit kot Nacionalna agencija za izvajanje programa Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. Nagrado »Ključ do solidarnosti« so letos podelili prvič. Mladinski center Idrija si je nagrado priboril v konkurenci več kot sto projektov iz cele države. Po oceni podeljevalcev so Idrijčani izvedli najboljši projekt na področju solidarnosti v programu Evropska solidarnostna enota.

Avtor: uredništvo 

Nagrada nam pomeni potrditev za dobro delo na področju dela z mladimi, prostovoljstva, skrbi za okolje in skrbi za pozitivni doprinos k lokalnemu okolju. Veseli nas, da so naše kakovostno delo opazili in nagradili na nacionalnem nivoju. Nagrada nam je tudi motivacija za nadaljnje delo.

MCI

Leta 2016 so v Mladinskem centru Idrija izvedli prvo mednarodno aktivnost v sklopu programa Erasmus+: Mladi v akciji. Vse do danes nadaljujejo in nadgrajujejo mednarodno mladinsko delo, delo z mladimi, spodbujajo mobilnost mladih in privabljajo skupine mladih iz različnih koncev Evrope v Idrijo.

Leta 2018 so v uporabo pridobili tudi prostore hostla v poslopju nekdanjega dijaškega doma, kjer sedaj deluje Mladinski center Idrija. S tem se je začelo novo obdobje celotnega objekta, ki je bil več kot desetletje dom nepovezanih aktivnosti. Objekt od takrat počasi pridobiva enotno rdečo nit in ekipo, ki ima dolgoročno vizijo za razvoj mladinskih dejavnosti v objektu. Letos so združili vizijo za razvoj objekta in priložnosti mednarodnega mladinskega dela. Oblikovali so projekt Oživimo hišo.

Aprila 2019 so v objekt sprejeli dvanajst prostovoljcev, starih od 18 do 30 let, s Cipra, Francije, Finske, Portugalske, Španije, iz Bosne in Hercegovine ter Slovenije. Cilj projekta je bil oživiti zunanjo teraso z recikliranim pohištvom, obnoviti in prebarvati notranje stene, popestriti hostel in objektu vdihniti več življenja. Projekt je v veliki prispeval k prijetnejšemu izgledu stavbe, novim priložnostim za mlade in prostovoljstvu v mestu. Projekt je bil izveden v okviru programa Evropska solidarnostna enota. Program med mladimi spodbuja medsebojno sodelovanje in jim ponuja prostor za učenje in razvijanje kompetenc. Ključni gradnik programa predstavlja solidarnost v najširšem pomenu.

mci-2--16-12-019.jpg
mci-1--16-12-019.jpg

Ob nagradi so na Movitu zapisali: »Projekt Oživimo hišo je temo solidarnosti zajel z vidika okolja in udeležencev. Z obnovo hiše, ki bi sicer lahko propadala še naprej, so pokazali skrb za okolje in mesto, v katerem živijo. Hiši so dali novo uporabnost, mestu pa nove priložnosti za aktivnosti, ki bodo lahko v tej hiši potekale. Udeležencem skupinskega projekta prostovoljstva je projekt omogočil pridobivanje praktičnih izkušenj, nekaterim med njimi pa je projekt služil kot referenca na njihovi poslovni poti. Organizaciji priznanje izročamo z največjim veseljem in vsem sodelujočim čestitamo za njihovo predano in kakovostno delo ter izjemno izpeljan projekt.«

»Nagrada nam pomeni potrditev za dobro delo na področju dela z mladimi, prostovoljstva, skrbi za okolje in skrbi za pozitivni doprinos k lokalnemu okolju. Veseli nas, da so naše kakovostno delo opazili in nagradili na nacionalnem nivoju. Nagrada nam je tudi motivacija za nadaljnje delo,« pa so zapisali v sporočilu za javnost po prevzemu nagrade v Mladinskem centru Idrija. V novem letu pa že pripravljajo nov projekt z naslovom Oživimo hišo II.

mci4-16-12-19.jpg