DEDIŠČINA

Mladi solidarni s kulturno dediščino

Objavljeno: četrtek, 26. 8. 2021 ob 9:42 | Avtor besedila: Matevž Šlabnik

Poletje za večino mladih predstavlja priložnost za oddih od šolskih in študijskih obveznosti, ko se lahko za nekaj časa spočijejo ter uživajo ob sproščenem druženju s prijatelji ali družino. Ducat mladih iz devetih evropskih držav pa se je letos odločilo počitnice preživeti nekoliko drugače – kot prostovoljci so za tri tedne pripotovali v Idrijo in pomagali pri ohranjanju ogrožene stavbne dediščine.

V začetku poletja je stekla mednarodna prostovoljska aktivnost pri projektu Mladi za rudarsko dediščino, ki smo ga pri Društvu Idrija 2020 pripravili ob podpori programa Evropska solidarnostna enota. Zanimanje za prostovoljsko delo v Idriji je bilo ogromno, saj se je na poziv k udeležbi odzvalo preko 300 mladih iz vse Evrope. Na koncu smo morali izbor zožiti na dvanajst mladih, željnih aktivnega bivanja v kraju z bogato rudarsko tradicijo. Na dan sv. Ahacija, 22. junija, se je v Idriji zbrala skupina mladih iz Španije, Italije, Francije, Nemčije, Nizozemske, Danske, Slovaške, Grčije in Črne gore ter ob zapuščeni rudarski hiši zavihala rokave.

id20-26-8-2021-5.jpg

Prostovoljci pred hišo | foto: Caterina Picciafuoco

id20-26-8-2021-7.jpg

Spoznavanje rastlin | foto: Idrija 2020

id20-26-8-2021-4.jpg

Hisa Giser | foto: Idrija 2020

Tople poletne dopoldneve smo z ekipo prostovoljcev preživljali na rudarski hiši Giser, v bregu med Skirco in Jurčkovo grapo, kjer smo imeli prve dni polne roke dela s čiščenjem zaraščene okolice in pospravljanjem notranjosti dolgo zapuščene stavbe. Rudarska hiša, zgrajena pred okrog dvesto leti, je v starinskih omarah in na podstrešju skrivala marsikatero zanimivost. Na dokumentih in fotografijah so mladi spoznavali zgodbe prvotnih stanovalcev, bogata zbirka orodij, pripomočkov in pohištva pa je pripovedovala o načinu življenja rudarskih družin izpred stoletja in več, ki je današnjim generacijam že skoraj povem tuj. Vse zanimive predmete so prostovoljci pazljivo dokumentirali in s tem omogočili, da bodo posamezni predmeti ostali ohranjeni tudi v digitalnem svetu.

V času tritedenske aktivnosti smo ob podpori Ministrstva za okolje in prostor izvedli tudi več delavnic, na katerih so mladi iz tujine s pomočjo izkušenih mentorjev iz prve roke spoznavali različne veščine, ki so jih v preteklosti za preživetje potrebovale rudarske družine. Veliko pozornosti smo namenili urejanju zelene okolice hiše in spoznavanju užitnih divjih rastlin, na vrtovih pa smo zasadili sadike preko 60 rastlinskih vrst, ki so jih darovali okoliški prebivalci. Prav poseben izziv pa je bil za prostovoljce rokovanje z različnimi mizarskimi orodji, s katerimi so obnavljali stara krilna okna in vrtno lopo. V družbi vrstnikov iz cele Evrope so tako udeleženci prišli v stik z različnimi spretnostmi, ki jih pred prihodom v Idrijo še niso imeli priložnost spoznati.

Ob koncu tritedenske aktivnosti smo skupaj s prostovoljci organizirali dan odprtih vrat hiše Giser in na dogodek povabili okoliške prebivalce in širšo javnost. Mladi udeleženci so izkoristili priložnost in obiskovalcem osebno predstavili svojo ureditev zelene okolice, razkazali novo zasaditev vrtov in na konkretnem primeru pokazali proces obnove vrtne lope. V notranjosti rudarske hiše Giser pa so si lahko obiskovalci ogledali projekcijo starih fotografij, na katerih so spoznavali zgodovino te zanimive stavbe in utrinke s prostovoljske akcije. A svojih izkušenj prostovoljci niso delili le na dnevu odprtih vrat, temveč so svoje zapise, fotografije in videoposnetke redno objavljali na družabnih omrežjih in na krovni spletni strani stanovanjske dediščine Idrije.

id20-26-8-2021-1.jpg
navednice-modre_edited.png

Z velikim zanimanjem sem sodeloval pri aktivnostih, predvsem me je pritegnilo delo z različnimi orodji, ko smo obnavljali lesene dele. Upam, da bo hiša stala še vsaj sto let!

Benedikt iz Nemčije

id20-26-8-2021-2.jpg
navednice-modre_edited.png

Idrija mi je bila resnično všeč. Ponuja pravo mešanico naravnih lepot in zanimivih zgodovinskih spomenikov. Vsem znancem v mojem kraju bom priporočila obisk.

Cecilia iz Italije

id20-26-8-2021-8.jpg

Vabilo na dan odprtih vrat | foto: Caterina Picciafuoco

Kljub polnemu urniku so mladi vseeno našli dovolj časa tudi za raziskovanje bližnje in daljne okolice. Proste popoldneve so najraje izkoristili za kopanje v Idrijci in krajše izlete v okolici – denimo do Šebrelj ali Vojskega, konce tedna pa za raziskovanje številnih znamenitosti od Bleda do Pirana. Opremljeni z novimi znanji in bogatejši za številna nova poznanstva so se prostovoljci s težavo poslovili od Idrije in od novih prijateljev. Izkušnja prostovoljskega dela jim bo ostala v lepem spominu – soglasno so sklenili, da se v Slovenijo zagotovo kmalu spet vrnejo!

id20-26-8-2021-3.jpg

Ekipa prostovoljcev | foto: Idrija 2020