Mladi filmarji na radijskih valovih 

Objavljeno: 24. 4. 2020 ob 14:15 / zadnji poseg: 24. 4. 2020 ob 15:24 - Avtor: David Stegu

V soboto, 25. aprila, ob 9. uri bodo učenci idrijske osnovne šole osrednji gostje v oddaji Hudo na prvem programu Radia Slovenija. V oddaji bodo učenke s poslušalci delile svoje spomine in izkušnje s filmskega področja, ki so jih pridobile v lanskem letu ob snemanju filma. Ta je bil uspešen tako doma kot tudi v tujini.

Osnovna šola Idrija bo danes na spletni strani Osnovne šole Idrija omogočila, da si film ogledate vsi, ki ga doslej še niste imeli možnost videti, saj smo film do sedaj večinoma predvajali na različnih festivalih, tako doma kot v tujini. V še posebej lepem spominu imamo novembrsko zmago na 55. srečanju najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije v Izoli ter drugo mesto v izjemno močni kategoriji na mednarodnem festivalu v Rimu. Obakrat je film navdušil predvsem s svojo močno sporočilnostjo.
S tem pa je povezana tudi zadnja priložnost, ki jo ponuja ta film. Zagotovo je v teh časih več možnosti, da si film ogledamo s svojimi bližnjimi in se po ogledu lahko nato skupaj pogovorimo o tem, kaj vse nas ta film lahko nauči, ali pa si privoščimo razmislek o temah, ki jih obravnava in to kljub temu, da gre sicer za kratek film. Prepričan sem, da bo postregel z marsikaterim dragocenim spoznanjem, idejo in sporočilom, ki bo dragoceno sedaj, a še dragocenejše pa takrat, ko se bo trenutno obdobje končalo ali spremenilo in bo tako lahko ta »nova realnost« ne več neka taka mračna, težka, grozeča in skrb vzbujajoča neznanka, ampak preprosto prostor za spoznanje, da je možno mnoge stvari tudi izboljšati, jih doživeti drugače ter predvsem bolj polno in pristno. 

Na odličnih izkušnjah lanskega leta sedaj v teh spremenjenih okoliščinah filmska ekipa že snuje nov film pod mentorskim vodstvom učitelja Davida Steguja, ki pa bo v sobotnem pogovoru spregovoril o delu z mladimi na tem področju (tudi v luči trenutnih razmer) ter nato še sam dodal kakšen vtis v zvezi z lanskoletno filmsko zgodbo.

filmarji_sola_idrija_24-4-020.jpg

Film Generacija Z: Ne al' ja? bo v naslednjih dneh zopet dobil priložnost, da gledalcem predstavi svojo zgodbo ter s svojo močno sporočilnostjo izzove k razmisleku – in to na več načinov.

filmarji_sola_idrija_3_24-4-020.jpg

V tem obdobju, ko se besedna zveza »nova realnost« vse bolj pogosto omenja, je pomembneje kot kadarkoli, da negujemo tista res temeljna področja našega življenja, ki so se nam morda pred epidemijo zdela nekaj samoumevnega. Morda se sedaj bolj močno zavedamo pomena nekaterih stvari in kako pomembno je, da seveda poskušamo kljub spremenjenim okoliščinam še vedno čimbolj polno izkoristiti vsak dan, negovati svoje talente in se veseliti možnosti, ki so nam dane.
Spodbudo za trud, ki ga moramo vložiti v ohranjanje prej omenjenih stvari, lahko med drugim najdemo tudi v filmih. Morda se nam v teh dneh ponudi kakšna možnost več, da si seveda tokrat namesto potovanja v bolj oddaljene kraje privoščimo domače druženje ob ogledu kakšnega filma, ki nam je lahko s svojo sporočilnostjo v oporo pri trenutnih izzivih, s katerimi se soočamo. To ne pomeni, da bodo težave in izzivi nato kar izginili, ampak lahko pa najdemo kakšno sporočilo, usmeritev ali idejo, ki nas na presenetljiv način lahko navduši ter navda z novo energijo in zanosom. Mar ni ob vsem tem lepo, ko pomislimo, kako so na tem področju v lanskem letu navdušili naši osnovnošolci?